
سید محسن موسوی زاده، نماینده مجلس شورای اسلامی، در گفتگو با افکار نیوز درباره تأثیر طرح نشان دار کردن مالیاتها بر کارایی تخصیص منابع،گفت: مالیات به عنوان اصلیترین منبع درآمدی کشور، نقش بسیار مهمی دارد. یکی از مزایای این طرح، افزایش درآمدهای مالیاتی از طریق شناسایی و وصول مالیات در بخشهای دولتی و خصوصی است. این اقدام علاوه بر افزایش شفافیت در تخصیص منابع مالیاتی، میتواند به تقویت اعتماد عمومی و سرمایه اجتماعی نیز کمک کند.
نماینده مردم اهواز،باوی،حمیدیه و کارون در مجلس دوازدهم تاکید کرد:وصول مالیات از کارمندان دولتی به دلیل ساز و کار کسر از حقوق، به نسبت آسانتر است. اما در بخش خصوصی و درآمدهای شخصی، به دلیل ضعف فرهنگ مالیاتی و نبود سیستمهای شفاف برای شناسایی درآمدها، فرار مالیاتی به معضلی جدی تبدیل شده است. تقویت فرهنگ مالیاتی، توسعه زیرساختهای شناسایی درآمد و اجرای دقیق قوانین، راهکارهای اساسی برای رفع این چالش و افزایش درآمد مالیاتی،سرمایه اجتماعی و اعتماد سازی است.
موسوی زاده با تاکید بر اینکه پروژه نشاندار کردن مالیات، با ایجاد امکان مشارکت مستقیم شهروندان در تعیین محل هزینه کرد مالیات خود، گامی مهم در جهت افزایش سرمایه اجتماعی و تقویت حس تعلق به جامعه است،افزود: این رویکرد نوآورانه، با افزایش شفافیت در نحوه مصرف درآمدهای مالیاتی، میتواند به تحقق عدالت اجتماعی و افزایش رضایتمندی عمومی منجر شود.
وی درباره تخصیص ۱۲ میلیارد تومان به ۲۰۰۰ پروژه به ویژه در حوزه آموزش و پرورش و دانشگاهها،افزود:تخصیص این منابع به پروژههای آموزشی و زیربنایی در مناطق دورافتاده و شهرهای کوچک بسیار مهم است. این کمک میکند تا عدالت آموزشی برقرار شود و مشکلاتی مانند کمبود آب و مدارس تخریبی حل شوند.
عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی در مورد تأثیر تکمیل ۱۳۲۳ پروژه با پیشرفت فیزیکی بالا در سال جاری،یادآور شد: وقتی مردم ببینند پروژهها به سرعت به اتمام میرسند و نتایج ملموسی از مالیات خود میبینند، اعتمادشان بیشتر میشود و پرداخت مالیات را به عنوان یک سرمایهگذاری می بینند، نه یک هزینه.
وی با تاکید بر اینکه برای اجرای موفقیتآمیز این طرح، لازم است قوانین و مقررات مربوط به مالیات به گونهای اصلاح شوند که امکان تخصیص درآمدهای مالیاتی به پروژههای خاص فراهم شود،گفت:در واقع باید ساختارهای سازمانی مناسب برای مدیریت و نظارت بر این فرآیند ایجاد شود. این ساختارها شامل یک واحد تخصصی در وزارت اقتصاد یا سازمان امور مالیاتی باشد که مسئولیت برنامهریزی، تخصیص، نظارت و ارزیابی پروژههای نشاندار شده را بر عهده داشته باشد.
موسوی زاده مهمترین نتیجه طرح نشاندار کردن مالیات را افزایش همزمان سرمایه اقتصادی و سرمایه اجتماعی دانست و خاطرنشان کرد:طرح نشاندار کردن مالیات ها، یک مزیت رقابتی برای کشور ایجاد میکند. با افزایش شفافیت و اعتماد عمومی، نه تنها سرمایه اقتصادی افزایش مییابد، بلکه سرمایه اجتماعی نیز تقویت شده و زمینهساز توسعه پایدار و رشد اقتصادی بلندمدت میشود و مشارکت بیشتر مردم در پرداخت مالیات، به دولت این امکان را میدهد تا منابع بیشتری برای سرمایهگذاری در زیرساختها، آموزش و بهداشت اختصاص دهد.