دختران بیشتر از ازدواج می ترسند یا پسران؟

شکوفه اویار حسینی کارشناس ارشد مشاوره خانواده با اشاره به تعریف گاموفوبیا اظهار کرد: گاموفوبیا یا همان ترس از ازدواج، در افرادی دیده می‌شود که عموما دارای برخی خصوصیات مشترک مثل کمبود عزت نفس هستند و در پسران بیشتر دیده می شود.

وی ادامه داد: این افراد، عمیقا نسبت به ازدواج بی‌میل نیستند اما از ترس اضطراب‌گونه‌ای رنج می برند که موجب مختل شدن عملکردشان می شود.

این کارشناس ارشد مشاوره خانواده با اشاره به اینکه علائم فردی که دچار گاموفوبیا است با تمام جوانانی که در مرحله ازدواج، اضطراب را تجربه می‌کنند تفاوت دارد،گفت: فردی که  دچار ترس از ازدواج است،   زمانی که صحبتی از ازدواج می‌شود یا موقعیتی پیش می‌آید ، از برخورد با موضوع اجتناب کرده و پرخاشگری می‌کند یا در بسیاری از مواقع علائم جسمی همچون تپش قلب، سرگیجه، تهوع و غیره را تجربه می‌کند.

وی گفت: این حالات جسمی در دسته‌ی حالات اضطرابی قرار می‌گیرد که اگر به مرحله حاد برسد،  به صورت پرخاشگری یا کناره گیری از موقعیت، خود را نشان می‌دهد.

طلاق یا دعوای شدید والدین می تواند در جوانی موجب ترس از ازدواج  شود

اویار حسینی در خصوص اینکه  اکثر  علائم ترس ازدواج، بر اثر تجارب رشدی یا محیطی به جوان داده شده است؛ اظهار کرد: افرادی که دچار ترس از ازدواج هستند، این ترس طبیعی شان با تجربه رشدی یا محیطی پیوند می خورد؛ برای مثال، بچه ای شاهد طلاق یا دعوای شدید و زدوخورد والدینش بوده است ، یا از طرف یک والد مورد آزار جنسی قرار گرفته است ، تمام این  موارد موجب تشدید یا ایجاد  ترس می شود.

تاثیر برنامه های ماهواره در متزلزل کردن کانون خانواده

وی با اشاره به نقش سریال و برنامه‌های ماهواره ای در ایجاد گاموفوبیا بیان کرد: در بسیاری از مواقع مشاهده می‌شود شبکه‌های ماهواره‌ای عامدانه فیلم و محتواهایی را تولید می‌کنند  که این مسئله را به مخاطب القا می‌کند که نیازی نیست به شریک زندگی خود متعهد و صادق باشد و نزدیک ترین  فرد زندگی، می‌تواند خود خواهانه به ما آسیب بزند و کانون خانواده به راحتی از هم بپاشد.

اویار حسینی یکی دیگر از دلایل ترس از ازدواج را ترس از تعهد و مسئولیت پذیری دانست و گفت: این افراد از تصور اینکه بعد از ازدواج، زندگی شخصی، اموال و حقوق قانونی خود را به اشتراک بگذارند احساس واهمه و ناامنی دارند .

وی با اشاره به اینکه داشتن زمینه های آسیب  روانی هم می تواند زمینه ساز ترس از ازدواج شود، گفت: داشتن پایه افسردگی، عزت نفس و اعتماد به نفس پایین، می تواند در مسئله ازدواج شدت پیدا کند و یا دلایل شخصی چون درون گرا بودن و یا ترس از صمیمیت  نیز دخیل است؛ عموما برای این گونه افراد توضیح دادن و شفاف سازی کارهایشان برای دیگری ناراحت کننده است.

ترس از ازدواج کار را به دارودرمانی بکشاند

این کارشناس ارشد مشاوره خانواده در پاسخ به این سوال که چه زمانی گاموفوبیا  حاد و مشکل ساز می شود، گفت: زمانی که علائم جسمی یا عملکرد اجتماعی فرد را تحت تاثیر قرار داده و زندگی جوان را ناکارامد کند؛ اگر  طول این ترس ها بیش از 6 ماه باشد، فرد باید به فراخور تشخیص روانشناس ، رفتار درمانی و دارو درمانی را آغاز کند.

وی در پایان گفت: بالا رفتن سن و مشکلات اقتصادی بر گاموفوبیا تاثیر دارد و  اجتناب فرد را  برای برخورد  با ازدواج افزایش می دهد.