میزان قاچاق سوخت در کشور/ نقش بنزین در زندگی و معیشت مردم

اخبار اقتصادی- به نظر می رسد دولت قصد داشت بعد از احیای مجدد کارت های سوخت و برای جلوگیری از قاچاق حتی بنزین را گران کند که گویا گران شدن سوخت از دستور کار خارج شده و فعلا گران نمی شود.

به گزارش افکارنیوز، هدایت‌الله خادمی نماینده مجلس درباره تصمیم دولت برای راه اندازی سامانه کارت سوخت، گفت: دولت گذشته به درستی این سازوکار را در پیش گرفت اما با روی کار آمدن دولت تدبیر این سازوکار به بهانه غیر شفاف بودن و ایجاد رانت، کنار گذاشته شد.

وی اضافه کرد: دولت برای حذف کامل کارت سوخت دو لایحه ارائه داد که مورد انتقاد و اعتراض نمایندگان مجلس قرار گرفت و بالاخره پس از افزایش قاچاق سوخت، دولت خود مجدد این سامانه را راه اندازی کرد.

نماینده مردم ایذه در مجلس با بیان اینکه معاون وزیر در پالایش و پخش، اخیرا در جلسات کمیسیون حضور یافت و توضیحاتی در مورد راه اندازی سامانه کارت سوخت در راستای ایجاد شفافیت در مصرف سوخت ارائه داد، افزود: طبق گزارش معاون وزیر نفت فعلا محدودیتی در عرضه بنزین ایجاد نخواهد شد.

خادمی گفت: در آن جلسه موضوع قاچاق بنزین مورد بررسی قرار گرفت و مشخص شد که ادعای قاچاق ۱۰ تا ۱۲ میلیون لیتر بنزین اشتباه بوده و حدود یک میلیون لیتر روزانه قاچاق بنزین انجام می شود.

وی با بیان اینکه قرار بود دولت بنزین را سهمیه‌بندی کند و افزایش نرخ بنزین محقق شود اما با توجه به شرایط جامعه این تدبیر اتخاذ نشد، افزود: احتمالاً در آینده این اقدامات انجام خواهد شد.

عضو کمیسیون انرژی مجلس با اشاره به اینکه در کشور ما روزانه ۱۰۰ میلیون لیتر بنزین مصرف می شود که تنها یک میلیون لیتر آن قاچاق می شود،گفت: البته در بحث گازوئیل بررسی جدی انجام نشد.

همچنین سیدناصر موسوی لارگانی با اشاره به رتبه نخست ایران در بدترین میزان مصرف انرژی، گفت: عموم ماشین‌آلات صنایع مختلف در ایران پرمصرف هستند چراکه صاحبان کارخانه‌ها به‌منظور صرفه‌جویی در هزینه‌ها ماشین‌آلات دسته دوم کشورهای پیشرفته را تهیه می‌کنند که به‌دلیل فرسودگی مصرف انرژی بالا داشته و کمیت و کیفیت تولیدات این ماشین‌آلات پایین است لذا این مهم "شدت مصرف انرژی" را در کشور بالا برده است.

وی یکی از دلایل مصرف بالای بنزین را نیز استاندارد نبودن خودروها دانست و ادامه داد: اگرچه فرهنگ صرفه‌جویی در ایران نهادینه نشده است اما باید دلیل اصلی مصارف بالا در بسیاری از حوزه‌ها را استاندارد نبودن وسایل و تجهیزات برقی خانه و آشپزخانه همچون یخچال، کولر، ماشین لباسشویی و... دانست.

محمد حسینی دیگر نماینده مجلس درخصوص وضعیت تولید، مصرف و قیمت حامل‌های انرژی در کشور، گفت: قیمت بسیار پایین حامل‎های انرژی در ایران قابل کتمان نیست و این مسئله موجب ایجاد عدد بزرگ یارانه یا سوبسید در کشور شده و اگرچه برای اصلاح این مهم سناریوهایی طراحی شده است اما اینکه دولت می‌خواهد ضعف خود را در حوزه تامین کالاهای اساسی با افزایش قیمت حامل‌های انرژی جبران کند قابل پذیرش نیست چراکه این دو مولفه از هم جدا هستند.

وی دلیل اصلی مخالفت مجلس با افزایش قیمت حامل‌های انرژی را بی‌اطلاعی از ساز و کار شبکه توزیع کالا و شبکه توزیع یارانه‌ها ازسوی دولت دانست و افزود: مجلسیان نگرانند که با گرانی بنزین، باز هم حباب روانی افزایش قیمت گریبان کالاهای اساسی را بگیرد و مشکلات اقتصادی کشور بیشتر از این شود.