شکاف روزافزون طبقاتی در جامعه آلمان

مسئله فقر با وجود کار همواره به صورت روزافزون در جامعه آلمان به واقعیت تبدیل می شود. این مسئله در گزارش سالانه اخیر دولت درباره مسئله فقر و ثروت در جامعه آلمان به وضوح آشکار است. کابینه دولت فدرال آلمان این گزارش از وزارت کار را در روز چهارشنبه منتشر کرد. احتمال می رود در ماه ژوئن در پارلمان آلمان دوباره در این باره بحث شود.

هر چهار سال یک بار دولت آلمان گزارش حدودا ۵۰۰ صفحه ای را درباره شرایط اجتماعی در آلمان ارائه می دهد. گزارش امسال شرایط تیره و تاری را ترسیم کرده است و نشان می دهد که شکاف های بین فقیر و غنی در جامعه آلمان همواره تشدید می شود. این مسئله یک زنگ هشدار محسوب می شود.

"یواخیم راک"، از کارشناسان انجمن برابری های اجتماعی در آلمان در این باره گفته است که یک مسئله واضح است و این گزارش نشان می دهد که این بحران به فقیرترین ها در جامعه بیشترین آسیب را وارد کرده است. وی تاکید کرد که به ویژه در دوران بحران کرونا افراد با درآمدهای پایین در معرض خطر از دست دادن کار و درآمد خود قرار گرفتند. افراد ثروتمند آشکارا با محدودیت های کمتری در این بحران مواجه بودند.

در آلمان کسانی که کم تر از ۶۰ درصد درآمد خالص میانگین را دریافت کنند که در حال حاضر ۱۱۷۶ یورو است فقیر محسوب می شوند و ثروتمند هم کسی است که ماهیانه بیش از ۳۹۰۰ یورو حقوق خالص دریافت می کند.

بر اساس ششمین گزارش فقر و ثروت دولت آلمان نسبت افراد ثروتمند طی سال های اخیر به صورت روزافزون افزایش پیدا کرده و به همین ترتیب هم نسبت افراد فقیر. هم زمان میانگین درآمد در این کشور در حال کاهش است.

این شرایط در بحران کرونا هم تشدید شده است. نتایج یک نظرسنجی که برای این گزارش انجام شده است هم نشان می دهد که حدود یک چهارم خانوارها اظهار داشتند که درآمد آن ها در بحران کرونا کاهش پیدا کرده است. به ویژه افراد با درآمد کم و معمولی از این بحران آسیب دیده‌اند.

به گفته یوآخیم راک مدتهاست که در آلمان درآمدها بسیار متفاوت افزایش می یابد. در حالی که افراد با درآمد پایین همواره با کاهش درآمدهای واقعی مواجه بودند، دریافتی افراد با در آمد بالاتر هم به صورت روزافزون افزایش پیدا می کرد. به گفته وی دارایی ها در آلمان بسیار به صورت نابرابر تقسیم شده و نیمی از ثروتمندترین مردم جامعه حدود ۹.۵۵ درصد دارایی ها را در اختیار دارند. حدود ۳.۸ درصد از جمعیت آلمان هم از یک درآمد خالص بسیار بالا برخوردارند.

"کاترین گورینگ اکاردت"، رئیس فراکسیون سبزها در پارلمان آلمان هم در این باره گفته است که شکاف های روزافزون بین فقیر و غنی و تجربه انسان ها برای ماندن بیشتر و بیشتر در بحران ها سمی برای انسجام اجتماعی است.

راک هم در این راستا انتقاد شدیدی به مرکل وارد کرده و گفت: نابرابری ها در جامعه آلمان در ۱۶ سال اخیر افزایش چشمگیری داشته است. اصلاحات اجتماعی که از سال ۲۰۰۵ اجرایی شده است سهم عمده‌ای در این امر داشته است. در سال ۱۹۹۵ تنها ۱۵ درصد بیکاران در فقر زندگی می کردند و در سال ۲۰۰۵ بیش از ۳۵ درصد و در سال ۲۰۱۵ حدود دو سوم درصد این گونه بودند.

اینکه انسان ها پول کمی دارند عواقب سیاسی هم به دنبال دارد و دولت آلمان با نگرانی زیادی به این مسئله می نگرد. در گزارش دولت آلمان آمده است که هر چقدر درآمدها کم تر می شود به همان میزان مشارکت مردم در انتخابات و امور سیاسی کم تر می شود.

دولت فعلی آلمان دیگر نمی تواند در شرایط اجتماعی تغییری ایجاد کند چرا که در پاییز امسال دولت جدید بر سر کار می آید. البته مسئله برابری و درآمدهای شهروندان در مبارزات انتخاباتی نقش ویژه‌ای را ایفا خواهد کرد.

در گزارش ارائه شده از طرف دولت آلمان این مسئله مشخص شده است که رویای صعود اجتماعی برای انسان های فقیرتر و کودکان آن ها اغلب برآورده نشده باقی می ماند. افراد با دستمزد پایین و فرزندان آن ها شانس پیشرفت بسیار کمی دارند.