شعله‌ور شدن سویدا درپی رقابت نتانیاهو و الجولانی

سویدا بار دیگر به کانون بحران در سوریه تبدیل شده است. درگیری‌های اخیر میان مسلحین دروزی و عشایر بادیه‌نشین، پس از ورود نیرو‌های ابومحمد الجولانی، رئیس موقت سوریه به شهر و حملات هوایی رژیم تروریستی اسرائیل، وضعیت پیچیده‌ای را رقم زده است.

در همین حال است که ساکنان محلی از نسل‌کشی و نقض عهد گلایه دارند، جامعه بین‌الملل نیز به دلیل حمایت از الجولانی، در مظان اتهام قرار گرفته است.

سویدا؛ نقطه بازگشت ناآرامی‌ها

سویدا، با وجود تحولات ماه‌های اخیر، بار دیگر در صدر اخبار سوریه قرار گرفته و نشان می‌دهد که این کشور همچنان درگیر هرج‌ومرج، بی‌ثباتی و نسل‌کشی انسانی است، وضعیتی که نتیجه رقابت قدرت‌های منطقه‌ای و گروه‌های وابسته به آنها برای تسلط بر این سرزمین است.

 بازنده اصلی این وضعیت، مردم سوریه هستند که پس از دهه‌ها آرامش نسبی، وارد تونلی تاریک و بدون افق شده‌اند. در مقابل، تنها رژیم تروریستی اسرائیل از این وضعیت سود می‌برد.

جرقه درگیری‌ها: از سرقت تا نفوذ نیرو‌های الجولانی

درگیری‌ها از دو روز پیش و پس از سرقت یک خودرو در بزرگراه سویدا به دمشق آغاز شد. این حادثه به سرعت به یک سلسله آدم‌ربایی منجر شد و سپس به درگیری‌های مسلحانه بین مسلحین دروزی و عشایر بادیه‌نشین در محله المقوس سویدا گسترش یافت.

این وضعیت، نیرو‌های مسلح تحریرالشام را وادار کرد که مستقیماً وارد درگیری‌ها شوند و ظرف چند ساعت، کنترل روستا‌های استان را تا صبح امروز در دست بگیرند.

این اولین باری است که شبه نظامیان از زمان به قدرت رسیدن الجولانی و تحریرالشام پس از سقوط بشار اسد در دسامبر گذشته، در این شهر مستقر می‌شوند.

واکنش روسای دروزی: از استقبال تا محکومیت حمله وحشیانه

نهاد‌های مذهبی دروزی نیز در بیانیه‌هایی، از جنگجویان خواستند تا سلاح‌های خود را تحویل داده و در برابر ارتش الجولانی مقاومت نکنند.

در ابتدا، شیخ برجسته دروزی با نام حکمت الهجری، از ورود نیرو‌های الجولانی استقبال کرد، اما به سرعت عقب‌نشینی کرده و خواستار مقابله با آنها شد و این اقدام را حمله‌ای وحشیانه خواند.

 او در بیانیه‌ای ویدئویی گفت: با وجود پذیرش این بیانیه تحقیرآمیز برای حفظ جان مردم و فرزندانمان، آنها به عهد و پیمان خود عمل نکردند و بمباران کورکورانه غیرنظامیان بی‌دفاع ادامه یافت. 

این شخصیت دروزی افزود که بیانیه قبلی تحت فشار دمشق و کشور‌های خارجی برای جلوگیری از ریخته شدن خون فرزندانمان به او تحمیل شده بود و اشاره کرد که دروز‌ها تحت جنگ نسل‌کشی کامل قرار دارند.

مداخله اسرائیل: از بی‌طرفی اولیه تا حملات هوایی و اهداف پنهان

رژیم تروریستی اسرائیل در ساعات اولیه تحولات، بی‌طرف ماند که نشان‌دهنده وجود توافقی بین آن و ابومحمد الجولانی بود. اما با تشدید حوادث، وضعیت تغییر کرد؛ نیروی هوایی اسرائیل، کاروان‌های امنیت عمومی و ارتش سوریه را بمباران کرد.

 ارتش اشغالگر اسرائیل روز سه‌شنبه اعلام کرد که به دستور سطح سیاسی، حمله به خودرو‌های نظامی متعلق به الجولانی را آغاز کرده است. این اقدام پس از آن صورت گرفت که بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر رژیم تروریستی اسرائیل و یسرائیل کاتس، وزیر جنگ او، به ارتش دستور دادند تا بلافاصله به نیرو‌های الجولانی که در شهر سویدا مستقر شده‌اند، حمله کند.

 آنها ادعا کردند که این رژیم تروریستی متعهد به جلوگیری از آسیب رساندن به دروز‌ها در سوریه است، این از ائتلاف برادرانه عمیق با شهروندان دروزی در اسرائیل نشأت می‌گیرد، اما پنهان نیست که هدف اصلی مداخله اسرائیل، اعمال فشار بر حاکمان دمشق برای به دست آوردن امتیازات مذاکراتی در چارچوب هرگونه توافق آتی بین دو طرف است.

نکات کلیدی در بحران سویداء

 اولین نکته‌ای که باید مورد توجه قرار بگیرد نقض توافق و خشونت بی‌رویه است. توافق اولیه این بود که امنیت عمومی وارد ساختمان استانداری که تحت کنترل آنها بود، شود، اما این توافق نقض شد و عملیات غارت خانه‌ها و قتل‌های کورکورانه آغاز شد.

دومین نکته تاکتیک‌های نظامی خشن است. نیرو‌های الجولانی از تانک و موشک برای تحمیل کنترل خود بر روستا‌ها و شهر‌های استان سویدا استفاده کردند. همچنین، موارد آزار و اذیت و جنایات علیه بشریت توسط عناصر آنها ثبت شده که با رفتار آنها در سال‌های گذشته مطابقت دارد.

از سویی دیگر تناقض در اظهارات وزیر دفاع الجولانی مورد توجه قرار گرفت. این اتفاقات، علیرغم تأکید وزیر دفاع رخ داد که گفته بود: دستورات اکیدی به نیرو‌ها در سویدا برای تأمین امنیت مردم و حفظ اموال داده شده است.

 او تائید کرده بود که این نیرو‌ها پس از پاکسازی، محله‌های شهر سویدا را به امنیت داخلی تحویل خواهند داد و تأکید کرده بود که دستور شروع استقرار نیرو‌های پلیس نظامی در داخل شهر سویدا برای کنترل رفتار نظامی و مجازات متجاوزان را صادر کرده است.

 در همین مسئولیت جامعه بین‌الملل در این مرحله خود را نشان داد. دولت آمریکا و به اصطلاح جامعه بین‌الملل‌که به الجولانی مشروعیت بخشیده‌اند، در نقض‌های سیستم و نیرو‌های او شریک هستند، پس از اینکه او بار‌ها به تعهدات خود برای محافظت از سایر اقشار جامعه سوریه از مذاهب و فرقه‌های دیگر و عدم به حاشیه راندن آنها عمل نکرده است.