میزان اورانیوم غنی شده ۲۰ درصد به ۵۰ کیلوگرم رسید

 علی اکبر صالحی معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان انرژی اتمی در گفت‌وگویی درباره « انرژی هسته‌ای و ایران» در کلاب هاوس عنوان کرد: ما در برجام محدودیت پذیرفتیم، ولی هیچ حقی را واگذار نکردیم. ولی برخی حقوق را برای مدتی تعلیق کردیم. مثلا اورانیوم و پلوتونیوم فلزی تولید نکنیم.

وی در پاسخ به سؤالی گفت: وقتی قانون مجلس تصویب شد من از مدافعان پیاده کردن این قانون بودم. چگونه صنعتی که فاتحه آن خوانده شده و وا داده شده است، در عرض سه ماه هزار سانتریفیوژ IR2m نصب می‌شود؟ چطور  به زنجیره شاهد سانتریفیوژ IR6 رسیده‌ایم و چگونه می‌خواهیم هزار سانتریفیوژ IR6 در یک سال نصب کنیم؟

رئیس سازمان انر‌ژی اتمی خاطرنشان کرد: قرار بود براساس مصوبه مجلس در ظرف یک سال ۱۲۰ کیلوگرم اورانیوم ۲۰ درصد تولید کنیم، الان به ۵۰ کیلوگرم رسیده‌ایم.

وی پرسید: اگر فاتحه این صنعت خوانده شده، چگونه توانستیم غنی سازی ۲۰ درصد را ۲۴ ساعته راه بیندازیم. 

صالحی همچنین درباره راکتور اراک خاطرنشان کرد: الان داریم راکتوری می‌سازیم که طراحی آن به تایید کشورهای پیشرفته صنعت هسته‌ای رسیده است. ان شاءالله تا پنج شش ماه آینده تست سرد راکتور آب سنگین اراک شروع می‌شود.

وی در پاسخ به سؤالی درباره شناسایی حق غنی سازی ایران گفت: سلطان قابوس پادشاه فقید عمان در نامه‌ای برای آقای احمدی نژاد نوشت که آمریکا اظهار کرده که حق غنی سازی ایران را به رسمیت می‌شناسد و شما نگرانی‌های آمریکا را برطرف کنید.

رئیس سازمان انرژی اتمی همچنین درباره نشست روز سه شنبه در وین گفت: بحثی که قرار است طی هفته آینده در وین و درباره برجام صورت گیرد، فنی خواهد بود. 

معاون رئیس جمهور درباره وضعیت صنعت هسته‌ای در سند برنامه همکاری جامع ایران و چین گفت: ما در راکتور اراک با چین همکاری می‌کنیم و تمام طراحی‌هایی که انجام دادیم به تایید دوستان چینی رسیده است و در صنعت هسته‌ای همکاری نسبتا خوبی داریم و در چارچوب این سند ۲۵ ساله این همکاری‌ها گسترش خواهد یافت.

صالحی اظهار داشت: هیچ کشوری نمی‌تواند خودش را به لحاظ فنی و علمی بی نیاز از دیگران بداند.

وی به ساخت بیمارستان مرکز ملی یون درمانی در استان البرز اشاره کرد و گفت: تجهیزات آن فقط ۲۰۰ میلیون یورو است. ساختمان آن هزار میلیارد تومان هزینه شده است و امیدواریم تا شهریور ماه تست‌های بخش اول آن انجام شود. این بیمارستان در منطقه غرب آسیا بی نظیر است. در پی ساخت یک مرکز تحقیقات رادیودارو جدید هستیم که ۶۰ میلیون یورو تجهیزات آن است که ان‌شاءالله شهریور ماه مقدمات آن راه اندازی می‌شود. اینها در راستای رفع نیاز جدی مردم است.

صالحی همچنین گفت: قبل از برجام به صورت متوسط پنج تن کیک زرد تولید می‌کردیم که در این سه چهار سال‌ اخیر به ۴۰ تن رسیده است. البته امسال به ۳۵ تن رسید که به خاطر کرونا مقداری عقب افتادیم.

رئیس سازمان انر‌ژی اتمی در پاسخ به سؤالی درباره ۹ شرط مقام معظم رهبری در برجام اظهار داشت: از ۹ بندی که مقام معظم رهبری عنوان کردند چهار بند آن به ما برمی‌گشت که آن را انجام دادیم.

 صالحی در پاسخی به سؤالی خاطرنشان کرد: آمریکا که چندین سال است در عراق است چه گُلی به سر عراقی‌ها زده و چه بدبختی در افغانستان ایجاد کرده است. آمریکا می‌خواهد جمهوری اسلامی نباشد. جنگ که فقط توپ و تانک نیست. ما می‌پذیریم که مشکل داریم و کسی آن را کتمان نکرده است. چرا به جان همدیگر افتاده‌ایم؟ به جای اینکه انسجام ملی و وحدت نظر داشته باشیم، افتاده‌ایم به جان همدیگر. 

رئیس سازمان انرژی اتمی در بخش دیگری از اظهاراتش خاطرنشان کرد: بعد از برجام مگر تورم یک رقمی نشد؟ مگر سرمایه‌گذار‌ها در کشور نیامدند؟ 

صالحی عنوان کرد: فکر می‌کنید آمریکا دلسوز ایران است؟ ما قبل از انقلاب اسلامی، غلام حلقه به گوش بودیم. 

وی گفت: آینده قطعا باید رو به جلو باشد. شرایط بین المللی و حقایق بین‌المللی لاجرم آینده را نسبت به ایران رو به جلو خواهد برد و چاره‌ای نیست. 

به گزارش فارس، معاون رئیس جمهور در پاسخ به پرسش دیگری خاطرنشان کرد: دنیای بعد از ترامپ، با توجه به تحولاتی که در چین به لحاظ اقتصادی و صنعتی رخ داده و تحولاتی که در روسیه رخ داده، آمریکا دیگر نمی تواند یکه تازی خود را داشته باشد. البته ایران، اولویت اول آمریکا نیست، ولی یک عنصر مهم در خاورمیانه هستیم و آینده باید به سمتی برود که آمریکا با ایران کنار بیاید و باید منافع ملی ایران را در نظر بگیرد و چاره‌ای نیست.

وی همچنین اظهار داشت: روابط ما با چین و روسیه بسیار عالی است و روز به روز بهتر می‌شود.

صالحی گفت که درباره مشخص شدن انفجار اخیر در تاسیسات نطنز هم گفت که هنوز در این زمینه جمع بندی دقیق انجام نشده است.

وی همچنین در پاسخ به سؤالی گفت: روس‌ها در برجام با ما همکاری می‌کردند. 

رئیس سازمان انرژی اتمی همچنین خاطرنشان کرد: قرار است هر سه نیروگا‌ه‌ در بوشهر یک آب شیرین کن داشته باشد که بوشهر و روستاهای همجوار را سیراب می‌کند. باید توافقی با وزارت نیرو داشته باشیم که ضمانت خرید آب را بدهد و این هنوز به نتیجه نرسیده است. علاوه بر این، قدم‌های بسیار بلندی را در همجوشی هسته‌ای برداشته‌ایم و سرمایه‌گذاری‌های خوبی در این زمینه کرده‌ایم.

* خبرهای خوش درباره پیشران هسته‌ای

صالحی اعلام کرد که درباره پیشران هسته‌ای ظرف ماه‌های آینده خبرهای خوشی را به اطلاع مردم خواهیم رساند.

وی در پاسخ به سؤالی درباره انتشار گزارش‌های فنی ایران توسط آژانس خاطرنشان کرد: ما بارها به آژانس شکایت کردیم که نباید مسائل فنی ما را در معرض افکار عمومی قرار دهد و وقتی اعتراض می‌کنیم می‌گوید من به کشورهای عضو دادم و آنها در اختیار مطبوعات خارجی قرار داده‌اند.

رئیس سازمان انرژی اتمی اظهار داشت: ما خیلی باید بجنگیم و در آژانس انرژی صرف کنیم. 

علی اکبر صالحی همچنین درباره سند برنامه همکاری جامع ایران و چین و انتقادات مطرح شده در این خصوص اظهار داشت: شرایطی ایجاد شده و چه بخواهیم و چه نخواهیم دنیا رو به دگرگونی می‌رود و ممکن است سال‌ها طول بکشد. اختلافی بین روسیه، چین و آمریکا وجود دارد و ایران می‌تواند از این فرصت حسن استفاده را بکند. چین نیاز دارد در منطقه حضور داشته باشد. چین هوشمندانه برای منافع ملی خود جلو آمده است و ایران هم هوشمندانه عمل و از این فرصت استفاده کرده است.

وی گفت: وقتی برجام را که یک حرکت هوشمندانه بود را پذیرفتیم، عده‌ای از دوستان در داخل همراه با دیگران در خارج علیه برجام صحبت کردند. الان در خصوص چین عده‌ای دیگر از داخل با خارج همصدا شده‌اند. این بدان معناست که ما کاری انجام ندهیم؟

معاون رئیس جمهور افزود: ایرانی که ۴۲ سال برای استقلال خود هزینه داده یک دفعه حرف‌هایی را برخی‌ می‌زنند که ایران بخشی را واگذار کرده و پایگاه نظامی داده است، مگر می‌شود و آیا عقل سلیم می‌پذیرد؟