فتاح و تأثیر بر سپرهای موشکی

سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، بامداد دیروز نخستین موشک هایپرسونیک خود را رونمایی کرد.

 

این موشک با برد 1400 کیلومتر، سرعتی برابر با 13 ماخ دارد که معادل 16000 کیلومتر در ساعت است و همزمان از یک سر جنگی با موتور کروی سوخت جامد و نازل متحرک نیز بهره می‌برد که قابلیت مانور در همه جهات به صورت دورانی را دارد.

۱- دستیابی ایران به فناوری طراحی و ساخت موشک هایپرسونیک شاید مهم‌ترین خبر در حوزه موشکی طی سال‌های گذشته و بدترین خبر برای سامانه‌های پدافندی دشمنان ایران باشد، چراکه این موشک به‌واسطه سرعت بسیار بالا، کار را برای سامانه‌های پدافند ضدموشکی دشمن بسیار سخت کرده و کارایی آنها را به سمت صفر می‌برد.

البته سرعت تنها مولفه مهم موشک‌های هایپرسونیک نیست، بلکه مهم‌تر از آن، مسیر حرکتی پرتابه همراه با هدایت و کنترل برای طی مسیر حرکت تا هدف و فرار از سامانه‌های پدافندی دشمن با قابلیت مانورپذیری بالاست.

با دستیابی ایران به برد مورد نظر در موشک‌های بالستیک (2 هزار کیلومتر) تمرکز سازندگان ایرانی روی ۲ مولفه دیگر یعنی دقت و قدرت قرار گرفت که به افزایش مناسب دقت موشک‌ها و نحوه هدایت و کنترل سر جنگی آنها تا زمان اصابت به هدف انجامید.

۲- خانواده موشک‌های فاتح - که حالا باید فتاح را جدیدترین عضو آن دانست - از حیث نقطه‌زنی، با دارا بودن قابلیت «هدایت تا پایان مسیر» یعنی لحظه اصابت به هدف، تبدیل به دقیق‌ترین موشک‌های ایرانی شدند اما با ساخت موشک هایپرسونیک فتاح، این موشک‌ها حالا از یک سرعت بسیار بالا و مانورپذیری بیشتر نیز بهره می‌برند که خبری بد برای آمریکایی‌ها و رژیم موقت صهیونیستی خواهد بود.

رژیم صهیونیستی در سال‌های گذشته بیشترین سرمایه‌گذاری را روی تقویت سامانه‌های پدافند موشکی خود کرده است که برخی از آنها با هدف مقابله با موشک‌های بالستیک دوربرد ایرانی طراحی و ساخته شده‌اند.

۳- مقابله با سپرهای موشکی چند راهکار کلی دارد که یکی از آنها شلیک انبوه به سمت هدف است که این سامانه‌ها را از رهگیری و انهدام تمام آنها ناتوان می‌کند (مانند آنچه در نبرد «سیف‌القدس» در سال ۲۰۲۱ رخ داد و دیدیم به دلیل انبوه شلیک راکت‌های فلسطینی، برخی از آنها موفق به عبور از گنبد آهنین شده و حتی به شهرهای مهمی مثل تل‌آویو نیز برخورد کردند).

فتاح و تأثیر بر سپرهای موشکی

راهکار دیگر که به نظر می‌رسد در کنار تاکتیک «شلیک انبوه» مدنظر فرماندهان ایرانی قرار گرفته، استفاده از موشک‌های جدید با سرعت بالا و قابلیت مانورپذیری است که هم کار را برای سپرهای موشکی دشمن سخت کرده و هم بازار فروش تسلیحات ضدموشکی آمریکا به کشورها را تا حد زیادی کساد خواهد کرد.

موشک هاپیرسونیک ایرانی با ورود به سازمان رزم نیروی هوافضای سپاه پاسداران حتما تاثیرات شگرفی بر این سپرهای موشکی خواهد داشت.

جمهوری اسلامی به یگان موشکی خود به عنوان اصلی‌ترین بازو در پیشبرد اهداف دفاعی و بازدارندگی نگاه می‌کند و بیشترین تمرکز و سرمایه‌گذاری را در این حوزه (در کنار حوزه پهپادی) کرده است که منتج به طراحی و ساخت موشک‌های جدید با فناوری‌های روز دنیا شده است.

مهدی بختیاری