اروپا باید هزینه خروج آمریکا از برجام را متحمل شود

 اسماعیل کوهی‌مقدم دبیر اتحادیه انجمن‌های اسلامی دانشجویان (دفتر تحکیم وحدت) در میزگرد «چرا نباید به اروپا اعتماد کرد؟» که در خبرگزاری فارس برگزار شد، درباره موضوع میزگرد، گفت: مسئله‌ای که باید بررسی شود و مورد توجه قرار گیرد این است که جمهوری اسلامی الان در فضای بین‌المللی با خروج از برجام چه هزینه‌هایی را متحمل می‌شود و بعد اینکه با توجه به مواردی که در متن برجام قید کردیم جمهوری اسلامی چه کارهایی می‌تـواند انجام دهد و سوم اینکه از نظر امنیت ملی چه کارهایی را باید انجام دهد.

دبیر دفتر تحکیم وحدت ادامه داد: آنچه واضح است قطعنامه شورای امنیت به عنوان تضمین اجرایی شدن برجام قرار گرفته ولیکن خیلی از اساتید علوم سیاسی به این مسئله معتقدند که اگر کشوری بخواهد از برجام خارج شود نیازی نیست مدارک و دلایلی ارائه کند که چنین موضوعی حماقت خیلی بالایی است در صورتیکه خروج ایران بدون در نظر گرفتن مناسبات بین‌المللی باعث می‌شود ما هزینه‌های بسیار سنگینی را متحمل شویم.

وی گفت: یک زمان در سال 88 ایران توسط آقای روحانی با این سه کشور اروپایی مذاکراتی را انجام داد و معاهداتی را بستند که ناظر آن سازمان انرژی اتمی گذاشتند. بعد از این توافق بنا بر دلایلی ایران از معاهده خارج می‌شود که این مسئله موجب جدی‌تر شدن مشکلات پرونده هسته‌ای ایران می‌شود و پرونده ایران در سازمان ملل از یک پرونده ساده به یک پرونده امنیتی تبدیل می‌شود.

کوهی‌مقدم اضافه کرد: اکنون ایران از نظر حقوقی مجبور است در برجام بماند، زیرا چنین حالتی در برجام قید نشده که اگر یک طرف خارج شد شما هم می‌توانید از توافق خارج شوید.

این فعال دانشجویی تصریح کرد: امروز روحانی مجبور است وارد بحث با اروپا شود ولی  اگر ما بخواهیم یک پیشنهاد به آقای روحانی و تیم مذاکره کننده‌ هسته‌ای بدهیم باید بگویئم که واضح است که موضع ایران در این موضوع موضع منفعلانه و موضع پذیرفتن پیش‌شرط‌ها نباید باشد. ما الان نسبت به اتفاقاتی که 1+5 رقم زده شکایت داریم. البته 1+5 اینجا دارد هوشمندانه عمل می‌کند و سه کشور اروپایی دارند خودشان را از آمریکا جدا نشان می‌دهد تا هزینه‌های خروج آمریکا از برجام را متحمل نشوند ولی ما نباید در این بازی قرار بگیریم.

وی گفت: این خوب است که ما به عنوان یک دستاورد به منزوی شدن آمریکا نگاه کنیم ولی ما در کنار آن باید موضع‌گیری آقای مکرون و خانم مرکل را هم ببینیم که معتقدند در عین اینکه برجام باید حفظ شود باید پیش‌شرط‌ها و امتیازات بیشتر هم از ایران گرفته شود.

دبیر دفتر تحکیم وحدت تاکید کرد: جمهوری اسلامی ایران بایستی به اروپا به عنوان جایی نگاه کند که باید هزینه خروج آمریکا از برجام را بپردازد و اینکه باید فراموش نکنیم که ما باید برای ادامه برجام پیش‌شرط قرار بدهیم نه اروپا.

کوهی‌مقدم اظهار داشت: چیزی که دردآور است این است که کشور در دو برهه زمانی توسط یک نفر دارد متحمل چنین هزینه‌ای می‌شود، بارها گفته‌ایم ولی باز هم باید گفت که مشکلی که ما الان در داخل داریم این است که مسئولان دولتی و رسانه‌های حامی دولت به هیچ عنوان شکست را نمی‌پذیرند و  این مسئله را در دو جا به صورت مشهود می‌توان دید که یکی بیانیه‌ای است که دبیرخانه دولت بعد از بیانیه مجلس خبرگان منتشر کرد که بیانیه واقعا عجیبی هم بود.

این فعال دانشجویی ادامه داد: سطح روابط اروپا با آمریکا چیزی حدود 400 میلیارد دلار است در صورتی که کل معاملات ما با اروپا صد برابر کمتر است و مشخص است که در روابط بین‌الملل مقدمه توسعه سیاسی، توسعه اقتصادی است و ما اگر بخواهیم در روابط بین‌الملل در بحث سیاسی مذاکراتی داشته باشیم باید مطمئن باشیم منافع‌مان تامین می‌شود که متاسفانه دولتمردان ما این مسئله را نپذیرفتند.

وی افزود: اتفاقی که اکنون باید رخ دهد این است که یکسری جلسات تخصصی با حضور اساتید علوم سیاسی و اقتصاد سیاسی بین‌الملل  برگزار شود و در این جلسه درباره راه‌های برون رفت از این موضوع صحبت شود و اساتید بنشینند و درباره نقاط مثبت و منفی برجام صحبت کنند و در پایان هم از این جلسه یک سند تهیه شود و این سند منتشر شود. سندی که همه روی نقاط مثبت و منفی آن اشتراک نظر داشته باشند.