پشت پرده گفت و گوی 100 دقیقه ای روحانی با مکرون/ سناریوی فرانسوی – آمریکایی برای برجام

اخبار سیاسی-   برجام دیگر مساله ای تمام شده برای ملت ایران است، بد عهدی آمریکایی ها و عمل نکردن به تعهدات توسط اروپایی ها نشان داد هر نوع مذاکره و پیشنهاد غربی ها در مقابل ایران پوچ است.
به گزارش افکارنیوز، در این حال بر اساس اعلام محمود واعظی ، رئیس دفتر رئیس‌جمهور حسن روحانی با مکرون گفت‌و‌گوی تلفنی ۱۰۰ دقیقه‌ای میان حسن روحانی و امانوئل مکرون رخ داده است.
روحانی در این گفت‌و‌گوی تلفنی، «عادی‌سازی روابط نفتی و بانکی» را گام اول تعهدات مورد انتظار ایران از اروپا توصیف کرده است. روحانی در این گفت‌وگو تاکید کرده که اروپا فرصت‌های زیادی را از دست داده است. او احیای تعهدات برجامی را به کاهش‌های تحریم‌های نفتی و بانکی مشروط کرده است.
امانوئل مکرون نیز در این تماس تلفنی، سفر نماینده ویژه روحانی به پاریس را مثبت ارزیابی کرد و گفت: فرانسه همه تلاش خود را در راستای تامین منافع ایران در برجام و عادی‌سازی روابط اقتصادی تهران با دیگر کشورها به کار خواهد گرفت.
اما سوال اینجاست وعده ای که مکرون داده تا چه اندازه می تواند مورد اعتماد باشد؟ در حال حاضر فرانسوی ها با مشکلات متعددی در کشور خود و تظاهرات های گوناگونی روبرو هستند و مکرون حیات سیاسی خود را در خطر می بیند ، از سوی دیگر آمریکایی ها و ترامپ با شکست های پی در پی دچاربحرانی جدی در سیاست خارجی شده و به دنبال راهی برای فرار می گردند و به نظر می رسد با طرح پیشنهادات و وعده های جدید می خواهند ایران را متقاعد کنند که از کاهش تعهدات برجامی خود دست بر دارد.
علاءالدین بروجردی عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی در خصوص مذاکرات روحانی و مکرون تاکید کرد: با توجه به اینکه اروپا تاکنون در آزمون انجام تعهدات برجام مردود شده و نتوانسته به تعهدات خود عمل کند طبیعی است که به هیچ وجه نباید به قول و قرار آنها اعتماد کرد.
نماینده مردم بروجرد در مجلس دهم شورای اسلامی به تنها مسیر بازگشت به برجام از سوی ایران اشاره کرد و بیان داشت: فقط یک مبنا وجود دارد و آن اجرا و انجام تعهدات عملی از سوی اروپایی ها است، دراین صورت شورای عالی امنیت ملی نسبت به بحث گام های چندگانه تصمیم گیری خواهد کرد.
وی در خصوص ورود کمیسیون امنیت ملی به این مذاکره و پیشنهادهای ارائه شده، عنوان کرد: موضوع از طریق شورای عالی امنیت ملی پیگیری می شود، با این حال طبق قانون هر سه ماه یکبار از سوی وزارت خارجه کشور گزارش میزان پیشرفت کار برجام به کمیسیون ارائه می شود بنابراین اقدامات در مجلس بررسی خواهد شد؛ به هر حال مسئولیت تصمیم گیری در این زمینه به عهده شورای عالی امنیت ملی است.
عزت الله یوسفیان ملا دیگر نماینده مجلس نیز گفت: در حال حاضر شاهد فعال شدن کشورهای عضو اتحادیه اروپا به صورت انفرادی هستیم، تک گویی و موردی رفتار کردن اروپایی ها زمانی شروع شد که جمهوری اسلامی ایران از برخی از موارد تعهدات خود در برجام خارج شده و مورد به مورد تعهدات را انجام نمی دهد.
عضو فراکسیون نمایندگان ولایی در مجلس اظهار داشت: گام های چندگانه ایران برای اروپایی ها گران تمام شده، آنها متوجه هستند که اگر اصل تعهد منتفی شود برای اروپا هزینه دارد در عین حال اگر مناقشه یا نا امنی در خلیج فارس یا در سایر معابر رخ دهد، دود آن مستقیما به چشم 27 کشور اتحادیه اروپا می رود.
نماینده مردم آمل در مجلس دهم شورای اسلامی ادامه داد: اروپا می داند قربانی اول هر اتفاقی در برجام آنها هستند چرا که برجام مسئله مهم بین المللی بوده که شکست آن آسیب های زیادی به دنبال دارد.
وی تاکید کرد: وقتی مکرون یک ساعت تلفنی با رئیس جمهور ایران صحبت می کند حاکی از آن است که او فهمیده ممکن است چه اتفاقی رخ دهد زیرا آمریکایی ها بی اعتنا به آسیب ها و بدون مشورت با اروپا از برجام خارج شده و فرقی برای ترامپ ندارد که با این خروج چه اتفاقی در اروپا می افتد.
یوسفیان ملا با اشاره به وابستگی و حرف شنوی شرکت های اروپایی از آمریکا، گفت: با توجه به رویه شرکت های اروپایی، بعید به نظر می رسد که فعالیت، قول و وعده های آنها قابل قبول و اثر گذار باشد، چرا که اقدامات اروپایی ها در حد حرف باقی مانده و نتواسته چند شرکت را در ایران نگه دارند.
این نماینده مجلس با تاکید براینکه دولت فرانسه قادر نیست به شرکت های خود امر و نهی کند، گفت: وعده اروپایی ها در حد حرف است آنها قدرت اجرایی کردن وعده های خود را ندارد، تا زمانی که اروپایی ها حساب خود را از آمریکا جدا نکنند نمی توانند در به سرانجام رساندن برجام موفق شوند.