معتادان "سربی "روی خط مرگ

مواد مخدر چهارمین تهدید بزرگ جهان بعد از فقر، آلودگی محیط زیست و بمب هسته ای می باشد.

در یک سال گذشته میزان مسمومیت با سرب در میان معتادان در سراسر کشور افزایش یافته است و به نظر می رسد تریاک آلوده به سرب در سراسر کشور توزیع شده باشد.

 

تریاک آلوده به سرب
به گفته رئیس کارگروه کاهش تقاضای اعتیاد کمیته مستقل مبارزه با موادمخدر مجمع تشخیص مصلحت نظام: قاچاقچیان مواد مخدر، به دلیل ارزانی سرب همچنان تریاک را با این ماده نصف به نصف مخلوط می کنند که مصرف آن معتادان را مسموم کرده و کبد، طحال،‌ کلیه و در نهایت مغز آنها را از بین می برد.
سعید صفاتیان در گفت و گو با یکی از رسانه ها افزود: از آنجا که ناخالصی در تریاک به وسیله اضافه شدن سرب زیاد شده، باید دنبال باندهای بزرگ قاچاقچیان بود تا بتوان این میزان ناخالصی را کمتر کرد تا معتادان نیز کمتر دچار مسمومیت با سرب شوند.
وی اظهار داشت: به خاطر افزایش وزن تریاک بسیاری از قاچاقچیان سرب را به تریاک اضافه می کنند، البته قیمت پایین سرب نیز می تواند یکی از دلایل آن باشد.

 

معتادان در معرض مرگ فوری
این کارشناس اعتیاد به عوارض مصرف زیادی سرب در بدن افراد معتاد اشاره کرد و افزود: ابتدا عوارض حاد مانند عوارض گوارشی، درد زیر ناف و چیزی شبیه دردهای آپاندیسیت، یبوست، تهوع و استفراغ در فرد معتاد مشاهده می شود و در موارد مزمن نیز موجب از بین بردن کبد، طحال، کلیه و در نهایت مغز می شود.
وی اختلال ذهنی، یادیگری و حافظه را از جمله دیگر عوارض مصرف تریاک با ناخالصی سرب برشمرد و خاطرنشان کرد: در صورتی که تریاک سرب داشته باشد برای مادرانی که نوزاد شیرخواره دارند به مراتب بسیار خطرناک تر است تا حدی که اعلام شده برای این کودکان و نوزادان 6 برابر خطرش بیشتر است.

 

گرایش 60 درصد معتادان تزریقی استان به خوراکی
رییس دانشگاه علوم پزشکی زاهدان گفت: در سال گذشته 60 درصد معتادین استان از اعتیاد تزریقی به خوراکی روی آورده اند.
محمود رضا میری در جلسه شورا هماهنگی مبارزه با مواد مخدر استان اظهار کرد:در حوزه دانشگاه علوم پزشکی زاهدان تعداد کل مراکز درمان سوء مصرف مواد مخدر 110 مرکز می باشد که از این تعداد، 25 مرکز، مراکز کاهش آسیب است که در حال حاضر 10 مرکز فعال و بقیه در حال فعال شدن می باشند.
وی با بیان اینکه از تعداد کل مراکز سوء مصرف مواد مخدر 10 مرکز دولتی و مابقی خصوصی می باشند، افزود:در این مراکز یک هزار و صد نفر تحت پوشش هستند.
دکتر میری خاطر نشان کرد: در راستای برنامه عظیم طرح تحول، مجوز استخدام 25 نفر کارشناس روانشناسی بالینی اخذ شده که تاکنون 16 نفر در مراکز جامع سلامتی و 9 نفر دیگر طی یک ماه آینده جذب خواهند شد.
وی، عمده فعالیت این کارشناسان روانشناسی بالینی را مسائل مربوط به اعتیاد عنوان کرد.
میری تصریح کرد: برای نجات یک فرد معتاد از باتلاق اعتیاد هیچ وقت دیر نیست. ایدز با سرعتی باور نکردنی در حال گسترش در سراسر جهان است. بیشترین مبتلایان ایدز در ایران معتادین تزریقی هستند که با سرنگ مشترک به خود ماده تزریق می کنند.
وی افزود: به طور کلی افراد معتاد به مواد مخدر دچار سوء تغذیه هستند و با توجه به این امر، برای کمک به ترک اعتیاد درک نقش تغذیه اهمیت فراوانی دارد.

 

هشدار کارشناسان
دکتر محمد نیک اقبال، معاون پژوهش و آسیب‌های اعتیاد ستاد مبارزه با مواد مخدر نیز به یکی از رسانه ها گفت: این ستاد نسبت به وجود سرب در تریاک، شیشه و هروئین و مسمومیت ناشی از سرب موجود در این مواد و حتی احتمال مرگ برخی معتادان هشدار داده و ذهن آحاد جامعه را در این باره روشن کرده است.
وی درباره سابقه این نوع مسمومیت‌های مخدری می‌افزاید: وجود گزارش‌هایی درباره مرگ به واسطه وجود سرب در مواد مخدر در سال‌های پیش تأیید شده بود، اما خوشبختانه در ماه‌های منتهی به نوروز 95 گزارشی از مرگ معتادان به دلیل مسمومیت سرب نداشته‌ایم، اما با توجه به گزارش‌های واصله از مسمومیت معتادان با سرب در هفته های اخیر، باید نسبت به این موضوع هشدار داد و مسؤولان و خانواده های معتاددار باید هوشیار باشند و چاره‌جویی کنند.
این پژوهشگر مواد مخدر می‌گوید: معتادان طی هفته‌های اخیر با دردهای حلقی، دردهای گوارشی، بی‌حالی عمومی، دردهای مفصلی، کم خونی، مشکلات عصبی و دیگر علایم ویژه مسمومیت با سرب به مراکز درمانی مراجعه کرده‌اند و آزمایش‌های دقیق نشان دهنده این واقعیت است که سطح سرمی سرب در خون این افراد چندین برابر بیش از حد مجاز بوده و نشانه های درد و بیماری‌شان ناشی از مسمومیت با عنصر سرب است.