معرفی پنج کتاب برای آشنایی با ادبیات استرالیا

شاید هنوز هم عده قابل توجهی از مخاطبین ادبیات داستانی در ایران این تصور را داشته باشند که ادبیات استرالیا به دلیل ریشه‌های مشترک تاریخی و فرهنگی، تحت تاثیر گسترده ادبیات انگلیسی و بریتانیا است اما در واقعیت امروزه ادبیات استرلیا نه تنها هویتی کاملا مستقل دارد، بلکه دارای جایگاهی ویژه در ادبیات جهان است، ‌تا به امروز کتاب‌های داستانی موفق بسیاری در حوزه ادبیات استرالیا و توسط نویسندگان استرالیایی‌ به چاپ رسیده است، هدف اصلی این مطلب این است که با معرفی پنج اثر ممتاز از میان آثار نویسندگان استرالیایی، برای آشنایی مخاطبین اهل کتاب با ادبیات استرالیا، دریچه و بستری مناسب ایجاد کند.

معرفی پنج کتاب برای آشنایی با ادبیات استرالیا

پرنده خارزار نوشته‌ی کالین مک کالو

کتاب پرنده خارزار نوشته کالین مک کالو را می‌توان از بهترین نمونه‌های ادبیات استرالیا در ژانر عاشقانه تاریخی دانست، این کتاب یکی از پرفروش‌‌ترین‌ کتاب‌های ادبیات استرالیا در سطح جهان محسوب می‌شود. داستان این اثر در مورد خانواده کلیری است که از نیوزیلند به استرالیا مهاجرت کرده‌اند و به کشاورزی مشغول هستند، در واقع موضوع کلی کتاب، روایت زندگی پرفراز و نشیب این خانواده در سال‌های ۱۹۱۵ تا ۱۹۶۹ است و از دوران کودکی دختر خانواده که مگی نام دارد تا پیری او، در داستان روایت می‌شود. یکی از بخش‌های بسیار مطرح این کتاب روایت عشق میان مگی و کشیش جوانی به نام رالف است که عشقی بسیار شدید و پر ‌از چالش را به نمایش در می‌آورد. انتخاب نام پرنده خارزار برای این داستان برگرفته از یک افسانه عامیانه است که طبق آن پرنده‌ای به دنبال زیباترین درخت خار جهان می گردد و وقتی آن درخت را پیدا می‌کند و رویش می‌نشیند، بال‌هایش به خار گیر می‌کند و زخمی می‌شود و ناله‌هایش به زیباترین آواز جهان تبدیل می‌شود.

جز از کل نوشته‌ی استیو تولتز

بدون هیچ تردیدی استیو تولتز‌ یکی از محبوب‌ترین نویسندگان استرالیایی در سطح جهان به حساب می‌آید و بیراه نیست اگر بگوییم که بخش عمده‌ای از این شهرت را مدیون اولین کتاب خود یعنی کتاب جز از کل است، کتاب جز از کل از آن دست داستان‌هایی است که با وجود حجم زیادش، به دلیل تنوع اتفاقات روایت و قدرت شخصیت‌پردازی به هیچ وجه برای مخاطبین خسته‌کننده به نظر نمی‌رسد. پردازش شخصیت‌ها به حدی در این اثر هوشمندانه و قدرتمند است که حتی شخصیت‌های فرعی داستان این توانایی را دارند که مخاطبین را مجذوب خود کنند.

اساس داستان جز از کل، بر محور سه شخصیت اصلی مارتین دین، جسپر، پسر مارتین و تری دین، برادر مارتین، شکل گرفته است. این سه شخصیت با وجود تفاوت‌های اساسی هر کدام به شکلی دارای فلسفه‌ای منحصر به فرد برای زندگی خود هستند و همین موضوع باعث شده است که رفتار و گفتار عجیبشان از نظر مخاطبین نه تنها کاملا قابل باور باشد بلکه در بسیاری از موقعیت‌ها مخاطبین با هر سه شخصیت هم‌حسی و احساس همراهی  داشته باشند.

مولف به شکلی هوشمندانه قالب داستان را طوری ایجاد کرده است که هم مارتین و هم پسرش جسپر، راوی بخش‌های مختلف این کتاب باشند و از طریق تفکر خاص این دو شخصیت، توانسته است در لحظات مختلف به مسائلی مانند جاودانگی، عشق، مرگ، روابط انسان‌ها، خوشبختی و…به شکلی کاملا متمایز و به دور از شعارزدگی بپردازد. همین نکته به کتاب جز از کل، وجه‌ای اندیشمندانه نیز داده است. موضوع دیگری که از نقاط قوت این کتاب به حساب می آید، طنز خاصی است که گاه در تقابل با شخصیت‌ها و گاه در تناقض‌های موجود در یک شخصیت به نمایش درمی‌آید.

دروغ‌های کوچک بزرگ نوشته‌ی لیان موریارتی

کتاب دروغ‌های کوچک بزرگ نوشته لیان موریارتی، یکی از رمان‌های موفق در حوزه چالش‌های اجتماعی زنان و ظلم‌های جامعه به زنان است، این کتاب با توجه به موضوع چالش‌برانگیز و پرداخت بسیار جذابش، اندکی پس از انتشار، تبدیل به کتابی موفق در این حوزه شد و توسط بسیاری از منتقدین و نشریات معتبر به عنوان کتابی شایسته معرفی شده است.

این کتاب همانطور که از نامش مشخص است در مورد دروغ هایی است که بسیاری از افراد جامعه به ناچار و برای حفظ آبرو یا دوری از چالش‌های خطرناک‌تر می‌گویند و به نوعی انتخاب می‌کنند که با پنهان کردن خطری که دچارش شده‌اند، ضربه‌ روحی سنگینی را برای مدت‌های طولانی تحمل کنند. داستان از شب جشن جمع‌آوری کمک خیریه در یک مدرسه و افتادن اتفاقی وحشتناک، آغاز می‌شود و سپس با مراجعه به گذشته، زندگی سه زن را که شخصیت‌های اصلی داستان هستند روایت می‌کند، این سه زن همان‌ گونه که گفته شد قربانی انواع مختلفی از خشونت خانگی هستند و هرکدام به نوعی و به دلیلی مسیر سکوت کردن و دروغ کوچک بزرگ را انتخاب کرده‌اند. گذشته از موضوع اخلاقی و اجتماعی داستان ، مولف برای روایت داستان زبان و نوع روایتی نسبتا ساده را انتخاب کرده است و این موضوع باعث می‌شود طیف‌های مختلف مخاطبین با این اثر به راحتی ارتباط برقرار کنند. پرداخت شخصیت‌ها و روایت داستان به حدی جذاب است که مخاطب به راحتی نمی‌تواند مطالعه ادامه داستان را به زمانی دیگر موکول کند.

اتاق فرار نوشته‌ی مگان گلدین

مگان گلدین که بیشتر به واسطه فعالیت خبرنگاری در رسانه های مختلف از جمله رویتر شهرت دارد، با نوشتن کتاب اتاق فرار ثابت کرد که در زمینه داستان‌نویسی نیز از استعدادی شگفت انگیز برخوردار است، کتاب اتاق فرار را می توان یکی از مهیج‌ترین کتاب‌های داستانی ادبیات استرالیا قلمداد کرد، این اثر در مورد چهار جوان است که توانسته‌اند با ترفندهای مختلف در وال استریت به موفقیتی چشمگیر دست پیدا کنند و ثروتی هنگفت به دست آورند، این چهار جوان برای جشن این موفقیت، تصمیم به انجام یک بازی مهیج به نام اتاق فرار می گیرند و اندکی پس از شروع بازی متوجه می‌شوند که این بازی، فقط یک بازی ساده نیست و اگر نتوانند از این بازی رهایی پیدا کنند، خواهند مرد. لحظه به لحظه روایت این کتاب، پر از ایجاد گره‌های جدید و سپس گره‌گشایی هوشمندانه است و همین موضوع باعث افزایش شگفت‌انگیز جذابیت داستان شده است. مولف تا آخرین صفحه کتاب شخصیت‌های داستان را با چالشی جدید‌تر مواجه می کند و هر‌بار چالش پیش رو به مراتب سخت‌تر از قبل است. به نوعی می‌توان با توجه به فعالیت و رقابت نه چندان سالم این چهار شخصیت در آغاز داستان، بازی اتاق فرار را به شکلی نمادین جزا و کارمای اعمال این چهار نفر به حساب آورد. این رمان توسط انتشارات کتاب کوله پشتی به فارسی ترجمه و منتشر شده است. برای خرید کتاب می‌توانید به کتابفروشی‌های آنلاین یا سطح شهر سر بزنید.

چیزهایی که نمی‌توانیم بگوییم نوشته‌ی کلی ریمر

کلی ریمر، نویسنده کتاب چیزهایی‌ که نمی‌توانیم بگوییم، یکی از نویسندگان برجسته ادبیات استرالیا به حساب می‌آید و آثار مختلف او بارها در میان اهالی کتاب کشورهای مختلف، مورد توجه قرار گرفته‌اند. کتاب چیزهایی که نمی‌توانیم بگوییم اثری عاشقانه است که طبق گفته اکثر منتقدین بار عاطفی و احساسی بسیار زیادی دارد و هر مخاطبی را با روایت احساسی خود تحت تاثیر قرار می دهد. طبق گفته ریمر، تجربه‌های خانوادگی اش در پردازش موفق داستان، کمک زیادی به او کرده است. این کتاب دو روایت عاشقانه مختلف را در دل خود گنجانده است، یکی از این روایت ها به عشق دختری به نام الینا در سال ۱۹۴۲‌ و در لهستان می پردازد و عشقی پر از فراز و فرود که با  چالش‌‌ها و مشکلات حمله نازی‌ها به لهستان همزمان شده است را بیان می‌کند و روایت دیگر کتاب به سال ۲۰۱۹ و داستان عاشقانه و پرفراز و نشیب  دختری دیگر به نام آلیس پرداخته است، نکته مهم و جالب آن است که نویسنده توانسته است به خوبی از عهده توصیف دو فضای تاریخی و جغرافیایی متفاوت بربیاید.