ارزهایی که در گمرک خاک می‌خورد

​یکی از مشکلات عدیده‌ ناشی از نوسانات قیمت ارز به روند تجارت خارجی باز می‌گردد در ماه‌های اخیر فرایند واردات با فراز و نشیب‌هایی روبرو بوده که برخی از آنها مرتفع شده، اما همچنان مسائلی وجود دارد که نیازمند تسریع در تصمیم‌گیری است تا بتوان کالاهای دپو شده در گمرکات کشور را به روال عادی بازگرداند.

ترخیص تمامی کالاهای ثبت سفارش شده تا اول مرداد آزاد است

گمرک اعلام کرده با مصوبات جدید دولت ترخیص تمامی کالاهای ثبت سفارش شده تا اول مرداد آزاد است.

ترخیص کالاهایی که تاریخ صدور ثبت سفارش آنها اول مرداد ماه سال‌جاری است، بدون رعایت سقف ارزشی واردات موضوع تبصره ۳ اصلاحی بند ۲ ماده ۱۰ آئین نامه اجرایی قانون مقررات واردات و صادرات موضوع تصویب نامه شماره ۴۹۷۵۱/ت ۵۵۵۴۹ ه بلامانع است.

این مصوبه می‌تواند جریان ترخیص کالا را به روال عادی باز گرداند علاوه بر این نیز موضوعات دیگری وجود دارد که نیازمند حل و فصل شدن است .

 در حال حاضر ۳ هزار و ۶۳۷ قلم کالا مشمول معافیت از پرداخت مابه التفاوت ارز شده اند . بنابراین در زمان ترخیص این کالاها که به تفکیک کد تعرفه هر کالا به گمرکات ابلاغ و اطلاع رسانی شده است که نیازی به تاییدیه سازمان حمایت مصرف کنندگان و تولید کنندگان و یا تعهد بانکی نیست.

اگر کالایی مشمول فهرست معافیت ها نبود وارد کننده کالا می تواند به بانک مراجعه و با ارائه تعهد و اخذ کد رهگیری بانک نسبت به ترخیص ۱۰۰ درصدی کالا اقدام نماید. در صورتیکه امکان اخذ تاییدیه سازمان حمایت مصرف کنندگان و تولید کنندگان فراهم نیست، می‌تواند موضوع را به گمرک اجرایی اعلام نماید.

با توجه به دستور رئیس کل گمرک ایران در صورت درخواست واردکننده، گمرکات ملزم هستند، نسبت به ترخیص ۷۰ درصد کالا اقدام نمایند تا صاحب کالا در فرصت مناسب نسبت به پیگیری موضوع مابه التفاوت ارز از طریق ارائه تعهد به بانک خود و یا اخذ تاییدیه از سازمان حمایت مصرف کنندگان و تولید کنندگان اقدام کنند.

همچنین برای تسریع در روند تجارت خارجی، واردات کالا بدون انتقال ارز برای کالاهای موجود در انبارها آزاد شده است . بنابراین ثبت سفارش با اعتبار حداکثر یک ماه برای ترخیص جهت واردات کالا به استثنای خودرو که تا قبل از تاریخ این تصویب نامه دارای قبض انبار اماکن گمرکی، مناطق آزاد تجاری _ صنعتی و ویژه اقتصادی باشند بدون انتقال ارز و با ارز متقاضی از سوی هیات وزیران بلامانع اعلام شد.

در حال حاضر تعداد ۱۴۰۰ قلم مشمول ممنوعیت واردات است که امکان ثبت سفارش و واردات این کالاها وجود ندارد. خودرو نیز در فهرست قرار دارد و مصوبه جدیدی این خصوص به گمرک ابلاغ نشده است.

در همین راستا نیز یک مقام گمرکی با بیان اینکه در گمرکات چندین هزار کانتینر کالا مربوط به گروه ۴ که عمدتا مصرفی هستند، وجود دارد، گفته:‌ قرار بود ثبت سفارش آنها انجام شود که هنوز وضعیتشان معلوم نیست.

 در حال حاضر بر اساس برآوردها بیش از چندین هزار کانتینر در بنادر کشور دپو شده و به دلیل آنکه در گروه کالایی 4 قرار دارند ثبت سفارش آنها ممنوع بود و طبق برنامه‌ریزی و هماهنگی قرار شد فرایند اداری ثبت سفارش باز شود تا امکان ترخیص این کالاها وجود داشته باشد.

این مسئول در دفتر واردات گمرک گفته است فقط بالای 30 هزار کانتینر در گمرک شهید رجایی و چند هزار کانتینر کالا در  بندر بوشهر، گناوه، اروند، خرمشهر و دیگر مناطق دپو شده که هنوز شرایط انجام تشریفات گمرکی آنها فراهم نشده است. این اقلام عمدتا مربوط به گروه کالایی ۴ می شود.

نکته دیگر گلایه واردکنندگان از باز نشدن سایت ثبت سفارش است. بسیاری از تجار کالای خود را در مبدا خریداری و بابت آن ارز پرداخت کرده و اکنون کالای آن در گمرکات دپو شده و خاک می‌خورد اما به دلیل باز نبودن سامانه ثبت سفارش و تغییر مقررات امکان ترخیص ندارند، در حالی که می‌توان با اتخاذ سیاست درست علاوه بر کاهش کالاهای انبار شده و هزینه‌های جانبی، بازار را نیز متعادل کرد.