
"آب مایه حیات است" جمله ای که سالیان سال در تبلیغات مختلف شهری دیده می شد و امروز که تهران با کاهش شدید منابع آبی مواجه شده است، ضرورت صرفه جویی در این مایه حیاتی بیش از پیش خودنمایی میکند.
وضعیت منابع آبی تهران با توجه به خشکسالیهای پنج سال اخیروکاهش شدید بارشها به مرزهای نگران کننده رسیده است. کاهش شدید بارشها در تهران از یک طرف و کافی نبودن منابع آب زیر زمینی شرایط آبی تهران را در وضعیتی سختتر قرار داده است.
بررسی وضعیت سدهای تهران بیانگر آن است که سد امیر کبیر ۳۸ درصد پرشدگی دارد و نسبت به سال گذشته ۵۸ درصد کاهش حجم آب دارد.
سد لار با ۷ درصد پرشدگی و کاهش ۳۴ درصدی نسبت به سال گذشته در وضعیت بسیار بدتری قرار دارد.
همچنین سدهای لتیان و ماملو با ۲۰ درصد پرشدگی و کاهش ۴۷ درصدی نسبت به سال گذشته در آستانههای خطر قرار گرفته اند.
سد طالقان نیز ۵۳ درصد پرشدگی داشته و ۳۲ درصد نسبت به سال گذشته عقب ماندگی دارد.
در همین رابطه شرکت آب و فاضلاب استان تهران اعلام کرده که خشکسالیهای پنج سال اخیر و کاهش بارشهای استان تهران در سال آبی جاری که در ۶۰ سال اخیر بیسابقه بوده، به شدت منابع آبی تهران را تحت تاثیر قرار داده است.
مسوولان برای مدیریت این وضعیت ناچار شدند دست به کاهش فشار و قطعی آب مشترکان خانگی بزنند اقدامی که هرچند با عذرخواهی وزیر نیرو همراه بود (اینجا ببینید ) ولی مشکلات فراوانی را برای مردم فراهم آورده است . بر اساس گزارش های میدانی در بسیاری از موارد پس از کاهش فشار آب ، قطعی کامل آب رخ می دهد ، اتفاقی که مشکلات را چند برابر می کند آن هم در گرمای روزهای منتهی به مرداد ماه یعنی دومین ماه گرم سال .
هرچند برای جبران محدودیتهای ناشی از افت فشار، به مشترکانی که فاقد مخزن و پمپ ودر مجتمعهای مسکونی چند طبقه ساکن هستند، توصیه شده است نسبت به نصب مخزن و بعد از آن پمپ در طبقه همکف و یا طبقات زیرزمین اقدام کنند ولی نباید از نظر دور داشت که چنین اقدامی با هزینه مالی زیاد همراه خواهد بود.
کارشناسان صنعت آب معتقدند؛ تنها راهکار عبور از این شرایط سخت کم آبی رعایت مدیریت مصرف آب به میزان ۲۰ تا ۲۵ درصد است ولی سوالی که مسوولان دولتهای گذشته هیچگاه به آن پاسخ ندادند این است که چرا در زمان هایی که درآمد کشور در اندازه ای بود که زیرساخت های انرژی در کشور بهبود یابد این ارتقا زیر ساخت ها اتفاق نیفتاد تا امروز که خشکسالی گریبان ایران زمین را گرفته است مردم کمتر با مشکلات ناشی از این پدیده طبیعی مواجه شوند .