بیش از ۲۵ درصد دام‌های آذربایجان شرقی در مقابل تب برفکی واکسینه شدند

امیرحسین بهداد در نشست خبری با موضوع شیوع تب برفکی در آذربایجان شرقی، با  اشاره به درگیری کل کشوربا بیماری تب برفکی، اظهار داشت: در فضای مجازی و رسانه ها شیوع این بیماری به صورت گسترده پخش شده و باعث نگرانی مردم شد ولی بر اساس اعلام سازمان دامپزشکی کشور، این بیماری در حال کنترل شدن و زیر بحرانی است. 

وی با بیان اینکه تب برفکی یکی از بیماری های بومی ایران است، افزود: از 50 سال گذشته چهره این ویروس هر سال تغییر می یابد که سالانه 3 بار جمعیت گاوی و 1 بار جمعیت گوسفندی واکسینه می شوند.

مدیرکل دامپزشکی آذربایجان شرقی، با اشاره به اینکه در شش ماهه دوم سال 94 نسبت به مدت مشابه سال گذشته، بیش از 68 درصد، شاهد کاهش میزان شیوع تب برفکی بودیم، گفت: به خاطر اطمینان از کاهش آمار بیماری، شرکت های تولیدی خط تولید خود را برای ارتقای کیفیت تعطیل کردند ولی اواخر سال، چهره ویروس جهش یافت و به 2016-O تبدیل شد.

وی با بیان اینکه علایم بیماری تب برفکی در سال های گذشته، تاول، لاغری و کاهش شیر دهی بود، ابراز داشت: تب برفکی جدید با جهش ژنتیکی، مستقیما روی قلب دام اثر گذاشت که سریعا در آزمایشگاهها از این ویروس نمونه برداری کرده و واکسن جدید تولید کردند.

بهداد، با بیان اینکه با شرایط جدید، واکسن‌های گذشته تاثیری در پیشگیری نداشت، ابراز داشت: به همین دلیل واکسیناسیون انجام نشد و برای اینکه اعتماد به واکسن های دامپزشکی از بین نرود و بیت المال هم بیهوده مصرف نشود، واکسیناسیون با این واکسن ها انجام نشد.

وی با اشاره به اینکه این تغییر سویه ویروس، اوایل 95 موجب تلفاتی در دام های استان شد، خاطر نشان کرد: واکسن های جدید سریعا در اختیار استان قرار گرفت و از 20 اردیبهشت تا آخر خرداد که فاز شیوع بهاری تب برفکی است، قبل از شروع طرح، واکسن ها را دامپزشکی شروع به استفاده کرده است. 

مدیرکل دامپزشکی آذربایجان شرقی با اشاره به اینکه بیش از 4.5 میلیون جمعیت گوسفندی و 540 هزار جمعیت گاوی در استان داریم، افزود: از ابتدای سال 95 تا این لحظه، 2 میلیون دز واکسن گوسفندی و 50 هزار دز واکسن گازی به آذربایجان شرقی اختصاص یافته است.

وی ادامه داد: 750 هزار دز واکسن گوسفندی در ارسباران توزیع شده است که در دو شیفت واکسیناسیون انجام می شود.

بهداد با بیان اینکه از ابتدای سال 95 تا امروز، تعداد کانون شیوع بیماری در جمعیت گاوی، 67 کانون، با 163 راس تلفات و 35 کشتار شده است، تصریح کرد: 126 کانون گوسفندی نیز شناسایی شد که در آن، 1 هزار و 39 راس تلفات و 111 راس کشتار شده است و در مجموع 1 هزار و 348 راس دام، به دلیل تب برفکی تلف و کشتار شده است که بیشترین تلفات و کانون آن در اهر شناسایی شد. 

وی با تاکید بر اینکه این بیماری، تاثیری در انسان ندارد و بیماری مشترک بین انسان و دام نیست، تصریح کرد: حتی خود دامداران هم حیوان را قبل از تلف شدن می توانند ذبح کرده و مورد استفاده قرار دهند که فقط در صورت استفاده بیش از اندازه از آنتی بیوتیک، اگر گوشت قابل استفاده نباشد، دامپزشکی از توزیع آن جلوگیری می کند.

مدیرکل دامپزشکی آذربایجان شرقی، با اشاره به اینکه دامپزشکی در تنظیم بازار، قیمت دام و بیمه آن در استان دخالتی ندارد، افزود: این اداره کل تنها در زمینه سلامت دام و کنترل شیوع بیماری ها فعال است ولی باید فرهنگ نگهداری بهتر حیوانات و دام بین مردم بهبود یابد تا خود دامداران باید نسبت به سلامتی حیوان حساس باشند.

وی با اشاره به اینکه واکسن به اندازه کافی وارد کشور شده و به هر مقدار نیاز باشد، در استان توزیع خواهد شد، گفت: 25 درصد جمعیت دامی استان تا امروز واکسینه شده و تا آخر خرداد بقیه دامها واکسینه خواهد شد.

بهداد به موفقیت طرح های اجرا شده در استان به منظور جلوگیری از شیوع بیماری های حیوانی، اظهار داشت: تب مالت انسان و حیوان برای اولین بار، بیش از 25 درصد کاهش یافته است که حتی 1 درصد این موضوع از سختی خاص و اهمیت ویژه ای برخوردار است.

وی در پایان خاطرنشان کرد: در موضوع تب برفکی نیز پس از جهش ژنتیکی و تغییر سویه ویروس تب برفکی، موفقیت هایی را کسب کرده ایم ولی در چند وقت اخیر، وقت ما به حاشیه می گذرد، لذا باید از جو روانی منفی در جامعه جلوگیری کنیم.

این مقام مسئول با اشاره به نزدیکی کانون های شیوع بیماری تب برفکی با جنگل های ارسباران، ابراز داشت: تاکنون گزارشی از درگیری حیوانات حیات وحش و جنگلی با تب برفکی گزارش نشده است.