سکوت در حوزه حریم!

گروه اجتماعی،در حال حاضر ۶ هزار کیلومتر مربع حریم شهر تهران در معرض تهدید است و این در حالی است که قریب به هزار هکتار از باغ‌ها و زمین‌های مزروعی اطراف شهر تهران نیز در معرض تهدید و تخریب قرار گرفته است. به این موارد مسائل و مشکلات داخل شهر اعم از انتقال صنایع و مشاغل مزاحم و ساماندهی آن ها را هم باید اضافه کرد که همچنان در اداره کل حریم شهر تهران باقی مانده‌اند چرا که هنوز تعریفی برای حریم شهر وجود ندارد.

به گزارشافکارنیوز، در برنامه ۵ ساله دوم شهرداری تهران، شورای شهر تهران مواردی را برای حفظ و صیانت از حریم شهر پیش‌بینی کرده است. از جمله این موارد ماده ۷۴ این برنامه است که بر اساس آن شهرداری تهران از ابتدای سال ۹۳ موظف بود ۴ مورد را در محدوده حریم شهر تهران پیگیری کند. این محورها شامل پیگیری، تثبیت و عملیاتی شدن تمامی طرح های تجمیع‌ شده، کنترل و جلوگیری از رشد کاربری شهر منطبق بر طرح جامع سال ۸۶ در حریم از طریق توسعه کمربند سبز، تعیین تکلیف برنامه‌ها و طرح‌های ویژه و پیاده سازی آنها به صورت یکپارچه با هماهنگی ارگان‌ها و نهاد‌های دیگر و تهیه و اجرای طرح‌‌های ویژه ساماندهی حریم شهر تهران مانند گسترش فضای سبز. با این حال به گفته اعضای شورای شهر تهران تاکنون در مجموعه شهرداری تهران عزم جدی برای حل مساله حریم وجود ندارد.

مدیریت شهرداری در حریم به تنهایی کارساز نیست
این در حالی است که مدیر کل حریم شهر تهران معتقد است اگرچه تحت نظارت کامل و سه شیفته نیروهای شهرداری قرار دارد اما واقعیت آن است که حریم شهر تهران به یک مدیریت یک پارچه نیاز دارد و شهرداری توسط اداره کل حریم نمی تواند به تنهایی مسوولیت آن را بر عهده بگیرد.

حسین خانلری مدیر کل حریم شهر تهران با بیان اینکه ۲۳ نهاد و سازمان در حوزه حریم تهران مسوولیت دارند، به «افکارنیوز» اظهار کرد: در حال حاضر ۲۳ ناحیه ازمناطق ۲۲گانه شهر تهران دارای حریم هستند که ۲۳ اکیپ عملیاتی به صورت سه شیفت کاری با حدود ۲۰۰ نفر نیروی کارشناس در حریم شهر تهران فعالیت می‌کنند، تا تخلف و ساخت‌و‌ساز غیرمجازی در این محدوده انجام نشود. با این وجود این اقدام مدیریت شهری به تنهایی برای صیانت از حریم شهر تهران کارساز نیست و لازم است که ۲۳ دستگاه متولی در این محدوده نیز وارد عمل شوند.

او با اشاره به بند(ج) ماده ۱۴۷ قانون گفت: در این بخش اداره کل منابع طبیعی می‌تواند برخی از اراضی حریم شهر تهران برای درختکاری و توسعه فضای سبز را در اختیار شهرداری‌ها قرار دهد. در سه دهه اخیر این قانون بدون اجرا مانده بود اما با تفاهم‌نامه مشترکی که بین شهرداری تهران و اداره کل منابع طبیعی تهران منعقد شد مدتی است که این قانون در حریم شهر تهران اجرایی می‌شود. مثال بارز آن نیز طرح جنگلکاری درمحدوده شهر تهران است.

خانلری تصریح کرد: علاوه بر این اگر بتوانیم کمربند سبز شهر تهران را در محدوده حریم شهر به طور کامل اجرا کنیم به این معنا است که توانسته‌ایم این محدوده را حفظ کنیم.
او ادامه داد: از جمله اقدامات دیگر در زمینه حفاظت از حریم پیش‌بینی مبادی ورودی و خروجی شهر تهران با حاشیه سبز است که هم اکنون با همکاری شهرداری منطقه ۱۵ در فضایی به طول ۴۰ کیلومتر از بلوار امام رضا(ع) تا محدوده پاکدشت طرح حاشیه سبز اجرایی شده است.

کسب درآمد از محل فروش حریم
در این باره محمدسالاری رئیس کمیسیون شهرسازی و معماری شورای شهر تهران به افکار نیوز گفت: در سال‌های اخیر مسوولان شهرهای واقع در حریم تهران با اقدام مشابه مدیریت شهری پایتخت، عمده منابع مالی برای اداره شهر خود را به فروش تراکم، تغییر کاربری و صدور مجوز ساخت‌وسازهای مغایر با طرح جامع اختصاص داده‌اند.

رئیس کمیسیون شهرسازی و معماری شورای شهر تهران با ابراز نگرانی از این روند اظهار کرد: در حال حاضر حریم شهر تهران ۱۰ برابر خود شهر است این در حالی است که افزایش جمعیت در ۵۷ شهر اقماری تهران تاثیر مستقیمی در کاهش سرانه‌های شهر تهران داشته است.

سالاری نسبت به افزایش ساخت وسازهای غیرمجاز در حریم شهر هشدار داد و افزود: در حال حاضر شهرهای اقماری برای کسب درآمد از محل فروش حریم از یکدیگر پیش می گیرند به گونه ای که بخش زیادی از منابع اداره شهر خود را از محل فروش حریم کسب می‌کنند.

او با اشاره به تخلف مدیران شهرهای اقماری در صدور مجوزهای غیرمجاز تصریح کرد: جالب اینجا است که با پر شدن ظرفیت طرحهادی این شهرها و عدم صدور پروانه ساخت و ساز در حریم، مسوولان این شهرها مردم را راهنمایی میکنند تا ساخت و ساز بدون مجوز انجام دهند و از این طریق بتوانند در کمیسیونهای ماده ۱۰۰ چند برابر کسب درآمد داشته باشند و شهر را از محل فروش حریم اداره کنند.