پنجره باز بازار قطر به روی کالا‌های ایرانی

بدون شک یکی از اصلی ترین راهها برای رسیدن به رشد اقتصادی مطلوب در هر کشوری ،افزایش صادرات و کسب بازاراهای جهانی برای تولیدات داخلی است.

در حال حاضر شاهدیم که بسیاری از کشورهای پیشرفته و در حال توسعه از کوچکترین فرصت ها در جهت گسترش بازارهای خود در دنیا بهره می برند و در این رقابت نفس گیر بوجود آمده ما نیز موظفیم از هر حادثه ای در جهت افزایش صادرات استفاده کنیم.

وجود تنش های سیاسی بین دو کشور قطر و عربستان سعودی را شاید بتوان یکی از این فرصت ها برشمرد که موجب شد سیر جدیدی از صادرات کالاهای ایرانی بویژه مواد غذایی به قطر وارد شود.

شروع این صادرات نقطه عطفی در روابط تجاری بین دوکشور بود وباتوجه به اینکه قطر یکی از پردرآمد ترین کشورهای جهان است،می تواند بازار پرسودی برای محصولات ایرانی در آینده باشد.

یکی از اصلی ترین شرایط ماندگاری در بازار قطر ،رعایت اصول تجارت جهانی و ارسال محصولات با کیفیت به این کشور است،هر چند که در گذشته تجربیات موفقی در زمینه استفاده از فرصت های صادرات به کشورهای منطقه را نداشته ایم ،باید تلاش شود از این تجربیات در بازار قطر بهره ببریم.

هنوز به بلوغ صادراتی نرسیده ایم

علی صدری رییس خانه صنعت،معدن و تجارت جوانان گفت:هرچند هرزگاهی بحران های سیاسی منطقه،عطش صادراتی ما را تقویت می کند اما عملا هیچ گاه نتوانسته ایم از فرصت های بوجود آمده به درستی بهره ببریم.

وی در ادامه افزود:هدر رفتن فرصت فعالیت مناسب در بازار روسیه،عراق وافغانستان مثال های خوبیست که نشان می دهد ما هنوز به بلوغ و توانمندی کامل نرسیده ایم که بتوانیم از این فرصت ها بهره لازم را به نفع افزایش صادرات کشور ببریم.

صدری تاکید کرد:اگر بتوانیم از گذشته خود درس عبرت بگیریم ،قطر می تواند یک بازار خوب و بستر مناسبی برای صادرات کشور باشد ولی اگر بخواهیم با همان رویکردهای قدیمی عمل کنیم ،باعث دید منفی نسبت به کالاهای ایرانی می شود.

رییس خانه صنعت،معدن و تجارت جوانان در پایان یادآورشد:باید از این فضای مناسب ،بهینه استفاده کنیم تا خاطره خوبی را برای مصرف کنندگان خارجی به جای گذاریم.

روابط تجاری فعلی نقطه عطفی در روابط دوکشور است

علی همتی رییس سازمان صنعت،معدن و تجارت استان فارس در رابطه با صادرات به قطر ،گفت:از دیرباز استان فارس بخشی از مایحتاج کشورهای حوزه خلیج فارس از جمله کشور قطر را تامین کرده است.

وی در ادامه افزود:پس از تحولات سیاسی چند هفته گذشته ،استان فارس میزان صادرات خود به کشور قطر را افزایش داد و این صادرات بیشتر شامل مواد غذایی و مصالح ساختمانی می شود.

همتی با اشاره به عدم تمایل مسئولان به رسانه ای شدن ارسال کالا به کشور قطر، تصریح کرد:در بوق و کرنا کردن این خبر ممکن است سعودی ها را نسبت به تحت فشار قرار دادن قطر تحریک کند.

رییس سازمان صنعت معدن وتجارت استان فارس در پایان بیان کرد:بعید می دانم با حل شدن مسائل سیاسی منطقه،قطر دوباره واردات خود را از یک منبع انجام دهد و در واقع این اتفاق،شروع یک رابطه خوب تجاری با این کشور بحساب می آید.

 

ضرورت توجه به قطر بعنوان یک بازار پایدار

مینا مهرنوش،کارشناس تجارت گفت:شاید بتوان گفت که بازار قطر بازار پایداری برای ایران نباشد، اما بطور مسلم اتفاقات اخیر ،فرصت خوبی برای شناخته شدن کالاها و خدمات ایرانی در کشور قطر و همچنین ورود بازرگانان ایرانی به این کشور و شکل گیری راه ها و زیرساخت های لازم برای ادامه تجارت بین دوکشور خواهد بود.

وی با بیان این موضوع که در تجارت با قطر باید تلاش کنیم تا تجربیات روسیه تکرار نشود ،افزود: زمانی که روسیه واردات را از ترکیه قطع کرد،پوتین از ایران خواست تا محصولات خود را جایگزین محصولات ترک در این کشور کنیم، اما متاسفانه استاندارد پایین محصولات ایرانی ،محدود بودن پتانسیل صادرات و ضعف مدیریتی موجب شد تا ما نتوانیم به این مهم دست یابیم.

مهرنوش تصریح کرد:با توجه به اینکه قطر دارای یکی از بهترین شاخص های رفاه زندگی در کل دنیا است ،باید سعی شود در مراودات تجاری با این کشور فرصت سوزی نکرده و در عین صادرات کالاهای مرغوب،از صدور کالاهایی که به درد آنها نمی خورد هم جلوگیری شود.

وی با اشاره به تغییر رویکرد در صادرات به قطر از کالا محور صرف به سمت صدور خدمات اذعان داشت:بعنوان مثال قطر کشوری است که تمامی هزینه های درمان شهروندان خود را تامین می کند و در این جهت می توانیم از اعزام پزشک و خدمات درمانی به این کشور بهره ببریم.