ابراز تأسف روسیه از تصمیم آمریکا

وزارت امور خارجه روسیه ، روز جمعه درخصوص تصمیم آمریکا برای عدم بازگشت به معاهده «آسمان‌های باز» ابراز تأسف کرد.

به نوشته خبرگزاری «اسپوتنیک»، «سرگئی ریابکوف» معاون وزیر امور خارجه روسیه بابت این تصمیم آمریکا ابراز تأسف کرد و گفت، واشنگتن در سهم داشتن از امنیت اروپا ناموفق ماند.

این مقام روس ادعاهای آمریکا در این‌باره که روسیه به‌ نحوی این معاهده را نقض کرده است محکوم کرد و آن‌ها را بی‌اساس دانست.

او در ادامه با اشاره به اینکه تصمیم آمریکا قابل پیش‌بینی بود گفت واشگتن با رد بازگشت به این معاهده یک تصمیم سیاسی نادرست را اتخاذ کرده است.

خبرگزاری آسوشیتدپرس روز گذشته (پنجشنبه) گزارش داد دولت «جو بایدن» رئیس‌جمهور آمریکا، روسیه را از تصمیم خود برای نپیوستن به این معاهده کلیدی میان روسیه و ناتو مطلع کرده است.

مقام‌های آمریکایی می‌گویند «وندی شرمن»، معاون وزیر خارجه آمریکا این تصمیم را به اطلاع مقام‌های روسیه رسانده است. به گفته آن‌ها، دولت بایدن بررسی‌ها در خصوص این توافق را به اتمام رسانده و ریابکوف، در جریان آن قرار گرفته است.

دولت آمریکا چندی پیش نیز به متحدان خود در ناتو اعلام کرده بود هرگونه اقدام در پیوستن مجدد به پیمان آسمان‌های باز، پیامی اشتباه به روسیه ارسال می‌کند.

این در حالی است که چنین مواضعی با انتقادهای گذشته بایدن از «دونالد ترامپ» رئیس جمهور سابق آمریکا بابت خروج از پیمان آسمان‌های باز مغایرت دارد.

پیمان آسمان‌های باز به کشورهای عضو اجازه می‌دهد از حریم هوایی یکدیگر برای پروازهای تجسسی استفاده کنند.  این معاهده بین ۳۴ کشور جهان منعقد شده و هدف از آن ایجاد درکی متقابل بین کشورهای امضاکننده در خصوص تحرکات و فعالیت‌های نظامی احتمالاً نگران‌کننده بوده است.

روسیه و آمریکا جزو اولین کشورهایی بودند که این معاهده را تصویب کردند؛ معاهده‌ای که در  سال ۱۹۹۲ امضا شد و از اول ژانویه ۲۰۰۲ اجرایی شد. جو بایدن در زمان کارزار انتخابات ریاست جمهوری آمریکا تصمیم ترامپ برای خروج از این معاهده را کوته‌فکری خواند و گفت، این اقدام تنش‌ها میان غرب و روسیه و همچنین خطر محاسبات غلط و یا احتمال درگیری را افزایش می‌دهد.

وزارت خارجه روسیه چندی قبل اعلام کرد که خروج آمریکا از این پیمان به دلایل واهی صورت گرفته و توازن منافع کشورهای عضو در پیمان را بر هم زده و کارایی آن را به شدت مختل کرده است و دیگر نمی‌توان از این پیمان به عنوان ساز و کاری برای توسعه امنیت و اعتماد میان اعضاء بهره برد.