جزئیات ساعات اولیه عملیات طوفان الاقصی به روایت روزنامه عبری

 این رسانه عبری زبان در گزارش مفصل اعلام کرد، در حالی که حماس سرگرم آخرین آماده سازی‌های خود را در آستانه ۷ اکتبر انجام می‌داد و خود را برای تهاجم صبح آماده می‌کرد، مسئولین شاباک و ارتش اسرائیل هم در حال بررسی نشانه‌های مهم یک تهاجم احتمالی بودند، اما به اعتقاد روزنامه این داده‌ها نتوانستند این دو نهاد را متقاعد کند که نشانه‌های وقوع جنگ جدی هستند.

در بخشی از این گزارش آمده است، در دوره قبل از تهاجم بزرگ، حماس به شکل مستقیمی دوربین‌های دیده بانی و ستون‌های ارتباطات و ابزارهای دیگر جمع آوری اطلاعات را هدف قرار داد.

براساس تحقیقات آحارانوت، جنبش فلسطینی از هواپیماهای بدون سرنشین انتحاری برای این کار استفاده کرد و باعث شد دید فرماندهی ارتش اسرائیل در منطقه به کلی کور شده و مانع از ایجاد تصور جامعی در مورد حادثه رخ داده شدند.

همین کوری اطلاعاتی به وجود آمده باعث شد تا افسران مربوط از تصاویر تلویزیونی، تصاویر منتشر شده در شبکه‌های اجتماعی و به ویژه کانال‌های تلگرامی برای جمع آوری اطلاعات این رخداد استفاده کنند، و با توجه به ویدیوهای منتشر شده در این سکوها ارتش اسرائیل به این نتیجه رسید که حادثه بزرگی اتفاق افتاده است.

یدیعوت آحارانوت در پاسخ به پرسش مطرح شده در مورد اینکه ارتش اسرائیل در ساعات اولیه صبح روز 7 اکتبر کجا بود؟ هم نوشت: از طریق گفتگوهایی که با ده‌ها افسر و فرمانده که برخی از آنها از افسران و فرماندهان ارشد ارتش اسرائیل بودند، به این نتیجه رسیدیم که در آن صبحگاه ارتش اسرائیل دشوارترین لحظات، بغرنج‌‌ترین و خشمگینانه‌‌ترین شرایط را تجربه کرد.

و در ادامه نتیجه گیری می‌کند، در این لحظات ما به عینه شاهد یک ساختار فرماندهی فشل بودیم، به نظامیان دستور داده شد به سوی خودرهای فلسطینیان که به سوی غزه در حال حرکت بودند، شلیک کنند، این کار حتی با وجود اطمینان از وجود گروگان‌های اسرائیلی در داخل آن باید انجام می‌شد، تفنگداران دریایی بدون داشتن جنگ افزارهای ضروری به این درگیری اعزام شدند، دستور العمل‌های موجود همگی قدیمی بوده و خبری از به روز رسانی آنها نبود، جنگنده‌ها در هوا جولان می‌دادند اما خبری از انجام حملات نبود، خلبانان دستورات حمله به اهداف را در گروه‌های واتساپی دریافت می‌کردند.

جزئیات ساعات اولیه عملیات طوفان الاقصی به روایت روزنامه عبری

و به توصیف آحارانوت به طور خلاصه شرایط دیوانه وار، هرج و مرج و باری به هرجهت بود.

ناداف ایل خبرنگار این رسانه عبری زبان هم در گزارش دیگری ظهر شنبه در وبسایت آنلاین این روزنامه منتشر شد، اعلام کرد آنچه در 7 اکتبر شاهد آن بودیم یک شکست بزرگ اطلاعاتی بود، با وجود آنکه نشانه‌های وقوع این عملیات را یگان 8200 دریافت کرده بود اما آن را برای فرماندهان ارتش اسرائیل ارسال نکرد.

به گفته این خبرنگار: آنچه که می‌تواند در اولین گزارش در این رابطه تاکید کرد آن است که به رغم تمامی دادها و نشانه‌های مهم وقوع جنگ که بزرگترین یگان ارتش اسرائیل ـ فرماندهی منطقه جنوبی دریافت کرده بود، اما این امر را برای ریاست ستاد ارسال نکرد و حتی برخی از خطرات مسکوت نگه داشته شدند، فرماندهان عالی‌رتبه ارتش اسرائیل تنها بعد از وقوع عملیات از این اطلاعات مطلع شده و باعث شگفت زدگی آنها شد.

در ادامه این گزارش آمده است، در مورد شب بین 6 و 7 اکتبر رخدادهایی به وقوع پیوسته است که بعدها در مورد آن کتاب‌های متعددی نوشته خواهند شد، چنین حادثه‌ای در تاریخ ارتش اسرائیل بی سابقه بوده است، پیش از این اعلام می‌شد که جنگ روز کیپور چنین شرایط داشت، اما آنچه که سه ماه و اندی پیش در اسرائیل رخ داد از واقعه جنگ کیپور هم در نواحی مختلفی خطرناک تر است.

تاکنون چند خبرنگار و روزنامه نگار معروف در رسانه‌های مختلفی به این امر پرداختند اما من اطلاعات جدیدی را منتشر می‌کنم که تاکنون جنبه رسانه‌ای پیدا نکرده است، من بعد از هماهنگی با مسئولین اطلاعاتی به ویژه مسئولین عالی‌رتبه سابق اطلاعاتی این کار را می‌کنم، چون وقتی اطلاعات خود را در اختیارشان قرار دادم آنها به شدت از آن شگفت زده شدند، واکنش اولیه آنها عدم باور پذیری مطلق بود، یکی از آنها به من گفت این عالی است اما امکان ندارد که چنین باشد، سپس گفت: اگر چنین نشانه‌‌هایی از سوی دشمن به دست ما رسیده باشد، باید حتی یک سرباز هم بعد از آن حق خوابیدن نداشته باشد، در صورتی که چنین نشانه‌‌هایی به ارتش می‌رسید باید فریادها از پشت تلفن شنیده می‌شود.

آنچه که برای شما توصیف می‌کنم با وجود آنکه در چارچوب‌های محدودیت‌های انتشار قرار دارد، ولی همین بخش منتشر شده هم تعجب برانگیز است.

شامگاه 6 اکتبر، سیر حوادث از نوار غزه آغاز می‌شود، معمولا اطلاعات به روز شده‌ای در رابطه با وقوع تهاجم یا جنگ می‌رسید، اوایل شب چنین اطلاعات اولیه‌ای رسید واعلام شد فعالیت‌های عملیاتی شاباک به اطلاعاتی در این رابطه دست پیدا کرده است و نشان می‌دهد که احتمال وقوع تهاجم زمینی علیه خاک اسرائیل و جود دارد.

لازم به ذکر است که چنین مسایلی در گذشته هم رخ داده بود، اما در آن موارد هیچ خبری از حمله یا تهاجم در کنار دیوار حایل نبود، با این حال مسئله جدی گرفته شد و حتی رئیس شاباک هم برای بررسی‌های تکمیلی به دفتر خود آمد، از سوی دیگر اعلام شد که نمی‌تواند نشانه مطلقی در ر ابطه با وجود حمله زمینی پیدا کرد، حتی دلایلی در رابطه با اینکه صرفا شاهد یک تهاجم باشیم هم وجود نداشت، برخی از نشانه‌ها هم بیانگر آن بود که اصولا خبری از چنین امری نبود و احتمال وقوع درگیری و تهاجم را کاهش می‌داد، با این حال اطلاعاتی به دست شاباک می‌رسید که یکی از فعالان حماس نیمه شب منزل خود را ترک کرده است در حالی که اطلاعات دیگری تاکید می‌کرد که هیچ خبری نیست.

علت این تضاد هم آن بود که یک اصل مورد پذیرش قرار گرفته بود و آن این بود که همه پذیرفته بودند، حماس دچار بازدارندگی شده است.