قانون جدید انتخابات به نفع چه کسی است؟ | جزئیات مهم درباره تفاوت قانون جدید با قانون قبلی ؛ پیش ثبت‌نام به چه معناست؟

پیش ثبت نام از متقاضیان انتخابات دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی از ساعت ۸ صبح امروز (دوشنبه) آغاز شد و داوطلبان می‌توانند برای ثبت نام به سامانه ای که وزارت کشور به نشانی https://keshvar.moi.ir که به همین منظور طراحی شده است، مراجعه و مدارک درخواستی را بارگذاری کنند.

بر اساس قانون جدید انتخابات، «پیش ثبت نام» از متقاضیان نمایندگی مجلس شورای اسلامی تا ۲۲ مرداد ماه ادامه خواهد داشت؛ این مهلت زمانی تمدید نخواهد شد. وزارت کشور در اطلاعیه خود تاکید کرده است که عدم اقدام در موعد تعیین شده مانع ثبت نام نهایی خواهد شد.

در این باره عضو هیات رئیسه مجلس گفت: در پی تصویب اصلاح قانون انتخابات مجلس شورای اسلامی و تایید آن از سوی شورای نگهبان، انتخابات دوازدهمین دوره مجلس با تغییرات  قابل توجهی که عمدتا در جهت احیای  و تقویت حق مردم و داوطلبان است، برگزار خواهد شد. از جمله تغییرات اساسی میان قانون قبلی انتخابات مجلس و قانون جدید این است که براساس اصلاح قانون انتخابات مجلس شورای اسلامی، انجام پیش ثبت نام از داوطلبان ورود به این کارزار انتخاباتی است.

محسن پیرهادی با بیان اینکه  پیش ثبت نام به این معناست که داوطلبان نمایندگی در دوره دوازدهم مجلس شورای اسلامی باید مدارکشان را در سامانه‌ اعلام شده از سوی ستاد انتخابات وزارت کشور بارگذاری کنند، ادامه داد: طبق تقویم انتخاباتی ارائه‌شده این پیش‌ثبت‌نام از امروز ۱۶ مرداد ماه شروع شده و داوطلبان یک هفته فرصت دارند مدارکشان را در سامانه تکمیل کنند.

قانون جدید انتخابات به نفع چه کسی است؟ | جزئیات مهم درباره تفاوت قانون جدید با قانون قبلی ؛ پیش ثبت‌نام به چه معناست؟

به گفته پیرهادی نکته مهم و حائز اهمیت در  این پیش‌ثبت‌نام غربالگری میان کاندیداهای اصلی ـ دارای مدارک و شروط اولیه ثبت‌نام ـ و کاندیداهایی است که  بدون داشتن مدارک و شرایط لازم وارد فرایند انتخابات می‌شدند و عموما هم به دلیل نقص مدارک و شرایط اولیه از سوی شورای نگهبان احراز صلاحیت نمی‌شدند.

نایب رئیس فراکسیون انقلاب ادامه داد: در پایان مهلت یک هفته ای ثبت نام ها، بررسی شرایط داوطلبان اولیه کارزار انتخاباتی پیش رو کلید می خورد، به این معنا که  از ۲۳ مردادماه تا پاییز که ثبت‌نام اختصاصی کاندیداها شروع می‌شود، شورای نگهبان و دستگاه های نظارتی دخیل در امر همچون وزارت کشور،نهادهای نظارتی،ثبت احوال و ... فرصت استعلام دقیق سوابق و صحت مدارک داوطلبین و صلاحیت‌های عمومی کاندیداها را به دست می آورند و این به معنای بررسی دقیق و مستند شرایط اولیه ثبت نام هاست.

نماینده مردم تهران در مجلس افزود: متقابلا نیز بر اساس قانون جدید انتخابات و در جهت رعایت بیشتر حق داوطلبان در صورت عدم احراز صلاحیت کاندیدایی او هم فرصت دفاع در مقابل گزارش دستگاه های نظارتی را دارد و می تواند علت عدم احراز را رسما از شورای نگهبان مطالبه کند.

پیرهادی گفت: استعلام مدارک هویتی، تابعیت، تحصیلات، سن کاندیداها ـ که باید در بازه سنی ۳۰ تا ۷۵ سال باشد ـ گواهی استعفا برای مشمولان ماده ۲۹ قانون انتخابات و گواهی داشتن ۵ سال سابقه کار اجرایی، استعلام عدم داشتن سوءپیشینه قضایی و منع فعالیت اجتماعی و سیاسی داوطلبان  از جمله مواردی است که از مرحله پیش ثبت نام تا آغاز ثبت نام داوطلبان دارای شرایط کاندیداتوری در انتخابات مجلس دوازدهم بررسی خواهد شد.