انتقاد از بایدن بابت توافق مبادله زندانیان با ایران

 ران دی‌سانتیس، یکی از نامزدهای مرحله درون‌حزبی انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا از رئیس‌جمهور کشورش بابت توافق مبادله زندانیان با ایران انتقاد کرد.

برخی منابع ایرانی روز گذشته (پنجشنبه) گزارش‌های قبل‌تر منتشرشده مبنی بر توافق تهران و واشنگتن برای مبادله زندانیان را تأیید کردند.

ابتدا روزنامه نیویورک‌تایمز گزارش داده بود  پنج زندانی آمریکایی در ازای آزادی ایرانی‌هایی که به دلیل نقض تحریم‌ها مجرم شناخته شده‌اند از زندان آزاد خواهند شد.

این روزنامه همچنین به نقل از منابعی که اشاره‌ای به نام آنها نشده مدعی شده بود حدود ۶ میلیارد دلار از دارایی‌های نفتی ایران نیز آزاد خواهند شد. 

منابع آگاه به خبرگزاری فارس گفته‌اند منابع ایران در حال انتقال به حساب‌هایی در قطر است و در خصوص تبدیل آن از واحد «وون» (پول کره جنوبی) به یورو توافق صورت گرفته است. 

این توافق باعث انتقاد سیاستمداران و چهره‌های حزب جمهوری‌خواه از «جو بایدن»، رئیس‌جمهور آمریکا که عضو حزب دموکرات است شده است. 

ران دی‌سانتیس در حساب کاربری خود در توییتر نوشت: «بایدن به طرز شرم‌آوری تسلیم باج‌خواهی و اخاذی ایران شده است. پاداش دادن به ایران بابت گروگان گرفتن آمریکایی‌ها باعث ترغیب گروگان‌گیری‌های بیشتر می‌شود.»

وی در بخش دیگری از پیامش نوشت: «بایدن باید پیگیری وسواس‌گونه توافق‌های فاجعه‌بار که امنیت ما را به خطر می‌اندازند متوقف کند. وقت ایستادن در برابر ایران با فشار حداکثری و پایان دادن به نفوذ مخرب ایران است.»

دیگر اعضای جمهوری‌خواه هم روز گذشته به انتقاد از بایدن پرداختند.  مایک پامپئو، وزیر خارجه سابق آمریکا در توییتر در انتقاد از این توافق نوشت: «ایران نباید از گروگان نگه داشتن آمریکایی‌ها منتفع شود.»

انتقاد از بایدن بابت توافق مبادله زندانیان با ایران

جیم ریش، عضو ارشد کمیته روابط خارجی مجلس سنای آمریکا هم در توییتی نوشت: «با آنکه من از بازگشت آمریکایی‌های به ناحق‌بازداشت‌شده به خانه استقبال می‌کنم اما آزاد کردن ۶ میلیارد دلار از دارایی‌های ایران باعث تشویق به گروگان‌گیری می‌شود و سرازیر شدن پول برای ستیزه‌جویی‌های رژیم را به همراه خواهد داشت.»

کلاودیا تنی، عضو مجلس نمایندگان آمریکا هم در توییتر نوشت: «دولت امریکا هرگز نباید با تروریست‌ها مذاکره کند چه برسد به اینکه پول در اختیارشان قرار دهد.»

باری لاودرمیلک، نماینده ایالت جورجیا هم گفت: «درست زمانی که مردم آمریکا فکر می‌کردند سیاست خارجی بایدن بعد از خروج شکست‌خورده از افغانستان نمی‌تواند فاجعه‌بارتر از این شود او در برابر ایران کرنش می‌کند. شایستگی مردم آمریکا بیشتر از این است.»

«تام کاتن»، نماینده جمهوری‌خواه مجلس سنای آمریکا در بیانیه‌ای در واکنش به توافق مبادله زندانیان میان ایران و آمریکا آن را «رقص بایدن به ساز ایران» تفسیر کرد و خواستار متوقف کردن آن شد. 

تام کاتن در بیانیه‌ای نوشت: «در حالی که ما همیشه از آزادی گروگان‌های آمریکایی استقبال می‌کنیم اما اگر آنها بعد از پرداخت ۶ میلیارد دلار باج از سوی رئیس‌جمهور بایدن آزاد شوند این مماشات بزدلانه تنها آیت‌الله‌ها در ایران را به گرفتن گروگان‌های بیشتر و استفاده از این دستاوردهای شرورانه برای حمله به نظامیان ما، تأمین مالی تروریسم و مسلح کردن روسیه جسورتر خواهد کرد.»

وی در ادامه مدعی شده است: «این چرخه تا زمانی که رئیس‌جمهور بایدن رقص به ساز ایران را متوقف کند و به ستیزه‌جویی‌های آنها پاسخ قاطع و مصمم بدهد ادامه خواهد داشت.»

جمهوری اسلامی ایران پیش از این گفته که به موضوع آزادی زندانیان به عنوان یک مسئله انسانی می‌نگرد و ارتباطی میان با آن سایر موضوعات از جمله برجام وجود ندارد. حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه ایران قبلا به برخی شبهات درباره ارتباط آزادی زندانیان با برجام پاسخ داده‌بود: «ما هیچ ارتباطی بین موضوع انسانی زندانیان و بازداشت‌شدگان با برجام قائل نیستیم؛ لذا برای تبادل زندانیان به عنوان اقدام انسانی آمادگی داریم و به طرف آمریکایی هم گفته‌ایم. این در حالی است که طرف آمریکایی پاسخ ما را در این موضوع خیلی کُند می‌دهد و نمی‌دانیم چه مشکلاتی دارند.»

آقای امیرعبداللهیان روز سه‌شنبه هم گفته بود که طی ماه‌های گذشته پیام‌هایی از طریق قطر و عمان میان ایران و آمریکا درباره مبادله زندانیان رد و بدل شده است.