پشت پرده خروج آمریکا از سوریه/ نگرانی سناتور آمریکایی از پیروزی ایران

گروه سیاسی- طی هفته های گذشته شاهد انجام مذاکراتی در مورد تعیین سازوکار تشکیل کمیته قانون اساسی در آستانه 11 و ژنو میان کشورهای ایران، روسیه و ترکیه با همراهی نماینده سازمان ملل بودیم و از طرف دیگر همزمان با اعلام جیمز جفری نماینده ویژه آمریکا در امور سوریه مبنی بر اینکه واشنگتن دیگر به دنبال براندازی دولت بشار اسد نیست.به گزارش افکارنیوز،  دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا نیز اعلام کرده است که طی روزهای آینده (حداکثر تا 100 روز) نظامیان این کشور شمال سوریه ترک خواهند کرد.

اهداف ترامپ از طرح خروج

اما علی رغم مسجل بودن شکست راهبرد آمریکا در سوریه، به دلیل تبعاتی که خروج نیروهای آمریکایی از سوریه به فوریتی که ترامپ اعلام کرد برای منافع این کشور و متحدان آن می‌تواند در پی داشته باشد چنانکه واکنش‌های مخالفت‌برانگیز متعددی طی ساعات گذشته از سوی سیاسیون داخلی و مقامات دولت‌های متحد آمریکا از جمله رژیم صهیونیستی در پی داشته، این پرسش مطرح است که اهداف ترامپ از اعلام خروج یکباره از سوریه چیست؟

طبیعتاً خروج فوری نیروهای آمریکایی از سوریه همانطور که در مخالفت سناتورهای جمهوری‌خواه با این تصمیم بیان شده بدون هزینه برای واشنگتن نخواهد بود. کردهای سوریه این امر را به منزله خیانت بزرگ واشنگتن به خود قلمداد خواهند کرد چراکه تهدیدات ترکیه به صورت ملموس‌تری قابلیت اجرایی خواهند یافت و کردها نیز هیچ شانسی در مقابل ارتش ترکیه نخواهند داشت و همین امر در کنار تجربه کردهای عراق از آسیب‌های اتحاد با آمریکا، موجب سوق دادن کردها در منطقه به سوی روسیه به عنوان قدرتی خواهان نفوذ در منطقه خواهد شد. ضربه این اقدام به وجهه آمریکا در منطقه به عنوان متحدی غیر قابل اعتماد به عنوان بخش دیگری از تبعات خروج یکباره از سوریه قابل خوانش است.از سوی دیگر کشورهای عربی متحد آمریکا همچون عربستان و امارات و رژیم صهیونیستی از تبعاتی که این تصمیم در توسعه نقش آفرینی اردوغان در سوریه و از سوی دیگر تثبیت پیروزی‌های دمشق و محور مقاومت در فرآیند سیاسی تعیین آینده سوریه خواهد داشت ناراضی هستند. در واقع آمریکا ابزار اصلی برای تأثیرگذاری بر روند تحولات را از دست خواهد داد.

لذا با در نظر گرفتن این تبعات و همچنین یادآوری این واقعیت که ترامپ پیشتر نیز طرح خروج فوری نیروهای آمریکایی را مطرح کرده بود که عملیاتی نشد و صرفاً از آن برای باج‌گیری کلان از کشورهای عربی استفاده کرد تا هزینه‌های نظامی واشنگتن در سوریه را تأمین کند، می توان در اجرایی شدن خروج تمامی نیروهای آمریکایی از سوریه در بازه زمانی چند هفته‌ای تردید کرد. در این زمینه باید یادآور شد که آمریکا طی یکسال اخیر پایگاه‌های متعددی در شمال سوریه تأسیس کرده و حتی طی هفته‌های گذشته اخباری مبنی بر اقدام آمریکا در تأسیس پایگاهی در غرب عراق و در جوار مرزهای شرقی سوریه نیز به چشم می‌خورد. با این حال اگر به تهدیدات مکرر این روزهای اردوغان در حمله شبه نظامیان کرد سوری در شرق فرات توجه کنیم می‌توان این احتمال را مطرح کرد که ترامپ با طرح خروج نیروهای این کشور از سوریه و عدم برنامه واشنگتن برای همکاری و حمایت بلندمدت با کردها، بیشتر به دنبال کاهش خشم ترکیه و جلوگیری از اقدام غیرمنتظره اردوغان است چنانکه روز گذشته وزارت خارجه آمریکا از اعلام رضایت خود مبنی بر فروش سامانه پاتریوت به ترکیه خبر داد.

خروج ایالات متحده از سوریه نباید برای ایران پیروزی به‌بار آورد

لیندسی گراهام، سناتور بلندپایه جمهوری‌خواه آمریکایی که در ترکیه به‌سر می‌برد با انتقاد از دولت پیشین ایالات متحده گفت: دولت اوباما بر توافق هسته‌ای با ایران تمرکز کرد و در پرونده سوریه اهمال کرد.

این سناتور آمریکایی همچنین افزود: خروج [نظامیان آمریکایی] از سوریه بدون نقشه [و برنامه‌ای] به آشوب منتهی شده و ترامپ تلاش دارد از اشتباه اوباما اجتناب کند.

وی تصریح کرد که خروج نظامیان آمریکایی از سوریه نباید برای ایرانی‌ها به‌مثابه یک پیروزی باشد.

لیندسی گراهام گفت: ترکیه هم‌پیمان راهبردی مهمی برای آمریکا است و باید حرکتی جدید را در روابط دو کشور آغاز کنیم.

این سناتور عضو حزب جمهوری‌خواه آمریکا در ادامه با اشاره به ماجرای قتل جمال خاشقجی گفت: نقش اصلی (محمد بن سلمان) ولیعهد عربستان موجب ناامیدی من شد، به‌دلایل مختلفی از جمله در ماجرای قتل خاشقجی.

وی تأکید کرد: امکان ندارد اجرای عملیات قتل خاشقجی بدون اطلاع ولیعهد سعودی (محمد بن سلمان) انجام شده باشد.

گراهام در ادامه در خصوص گروه‌های شبه‌نظامی کرد سوری گفت: باید در قضیه یگان‌های مدافع خلق (YPG) به‌شکلی رسیدگی و تعامل کنیم که موجب رضایت ترکیه شود.

سناتور آمریکایی تأکید کرد: رابطه بین یگان‌های مدافع خلق (YPG) و گروه PKK برای هر ناظری آشکار است.

وی می‌گوید، طرح ایجاد منطقه امن (در شمال سوریه) که مدنظر آمریکا است، می‌تواند مشکل منطقه منبج را حل کند.