پیام زنان تاریخ ساز از صدر اسلام تا عصر ظهور

در طول تاریخ ، زنان همگام با مردان در تک تک صحنه های تاثیرگذار اجتماعی حضور جدی داشته و خدمات ارزشمندی ارائه داده اند . این تاثیرات در دو جبهه حق و باطل کاملا مشهود است ، به طوری که در کتاب آسمانی "قرآن" از ۴ زن رسما نامبرده شده است، که دوتن از آنها به عنوان نمونه مردم بد ،و دو نفر دیگرشان نماد مردم خوب هستند .( البته در این یادداشت تنها به نمونه های جبهه حق میپردازیم).

اخبار مذهبی - "آسیه" همسر فرعون از زنان نمونه تاریخ است که با وجود حضور در مرکزیت فساد و شرک ، کنار خدا خانه ای در بهشت را میطلبد . و"مریم عمران" مادر حضرت عیسی علی نبینا و آله و علیه السلام که نمونه پاکدامنی و عفت بود و به مقام هم سخن شدن با فرشتگان و دریافت سفره های آسمانی نائل شد.

"ساره و هاجر"سلام الله علیها، همسران حضرت ابراهیم علیه السلام، "مادر، خواهر و همسرحضرت موسی" علی نبینا و آله و علیه السلام ، "ملکه سبا" که بعدها همسر حضرت سلیمان علی نبینا و آله و علیه السلام شد ، نیز از دیگر زنانی هستند که در قرآن نه به اسم بلکه به فضائل شخصیتی نامبرده شده اند .

به صدر اسلام که میرسیم ، دومین فردی که به دین اسلام گرویده است زن است . بانو"خدیجه"سلام الله علیها همسر پیامبر اسلام صلّی الله علیه و آله و سلّم که در همگامی و همراهی با آورنده پیام و پشتیبانی خصوصا مالی و پیشبرد اهداف عالیه آن حضرت نقش بارز و برجسته‌ای داشته است.

"ام سلمه" از دیگر همسران پیامبر خدا بود ، همه روایات مربوط به سفیران قریش در حبشه و مناظرات ایشان با جعفربن‌ابی‌طالب در حضور نجاشی از طریق ام‌سلمه نقل شده است. تمامی کتب تاریخی، او را جزو اولین گروندگان به اسلام می‌دانند. او به همراه سمیه، مادر عماریاسر قبل از اینکه دعوت پیامبر اکرم صلّی الله علیه و اله و سلّم علنی شود، ایمان آورد. در غزوات مختلف همراه پیامبر بود ،احادیث فراوانی را روایت کرده است و از مدافعان اهل بیت علیهم السلام بود .

"نسیبه بنت کعب" از دیگر زنان نمونه تاریخ است که جانفشانی و جراحتش در غزوه احد در حمایت از پیامبر اسلام زبانزد است.

"اسماء بنت عمیس" از زنان صحابی و سابقین در اسلام است و از معدود کسانی بود که در کفن و دفن شبانه خانم حضرت زهرا سلام الله علیها حضور داشت .

"ام ایمن" که پیامبر بعد از آمنه سلام الله علیها ، او را مادر خود میدانست و در قضیه فدک شاهد حضرت زهرا سلام الله علیها بود.

این افراد حضور دائمی در عرصه‌های اجتماعی، سیاسی، فرهنگی و حتی نظامی روزگار خود داشتند .  آنان مصداق بارز زن مورد تأیید حضرت حق بودند. آنانی که ایمان آوردند، هجرت کردند و برای برپایی دین خداوند دست به جهاد برداشتند.

نقش خانم "فاطمه زهرا" سلام الله علیها در تاریخ سازی نوع بشریت ، دفاع از ولایت و تولّی و تبرّی داشتن با محوریت توحید و نبوت و امامت ، رنگی به وسعت تمامی افلاک دارد ، آنقدر پررنگ که نه در گنجایش این یادداشت است و نه حتی در هزاران کتاب و مقاله میتوان تمامی ابعاد آن را بررسی و تحلیل نمود.

جلوتر که بیاییم ، در کارزار عاشورا که صحنه عجیب تقابل حق و باطل است ، باز شجاعتها و رشادتهای زنان اهل بیت علیهم السلام و دیگر مخدّرات یاران اباعبدالله علیه السلام را میبینیم که چون شیری غرّان در مقابل تمامیت کفر و باطل از جان و مال و فرزند و همسر خود برای احیای حق میگذرند و خم به ابرو نمی آورند . "همسر زهیر" و "امّ وهب" از نمونه بارز آنها هستند .

در این برهه از تاریخ ، وجود با برکت خانم "زینب کبری" سلام الله علیها پس از شهادت اباعبدالله الحسین علیه السلام ، خود به تنهایی برای انتقال عبرتهای عاشورا و چرایی حادثه کربلا ، تاریخ ساز و دین گستر بود .

تا زمان امام رضا علیه السلام ، زنان و دختران بسیاری از همسران و دختران امامان بزرگوار تا شاگردان و صحابی آنان بودند که نقش بسیاری در ذکر فضائل اهل بیت علیهم اسلام و مبارزه با ظلم حکومت اموی و عباسی داشتند که ذکر نام آنها در این یادداشت امکان پذیر نیست .

شخص خانم فاطمه معصومه سلام الله علیها خواهر امام رضا علیه السلام نیز از دیگر زنان تاریخ ساز عصر خود است که به رغم تهدیدهای حکّام وقت ، تلاش میکردند تا فضائل و روایات و احادیث و در کل حقانیت اسلام را به مردم گوشزد کرده و بیان کنند .

در عصر غیبت صغری و کبری نیز زنان ، همپای مردان در عرصه های مختلف سیاسی ، اجتماعی و مذهبی فعالیت داشته و دارند . مشارکت زنان گاهی در مبارزه، جهاد و شهادت بود ، گاهی آموزش صبر و مقاومت و روحیه بخشی ، زمانی پرستاری،مراقبت،حمایت بود و دوره ای رهبری و مدیریت و پاسداری از ارزش‌های دینی و الگودهی.

در زمان ظهور نیز طبق روایتی که جابر بن یزید جعفی از امام باقر علیه‌السلام نقل کرده ۵۰ نفر از ۳۱۳ یار اصلی امام زمان عجّل الله تعالی فرجه الشریف ، زن هستند .

ماموریت خاص آنان جنگ با ستمگران، مبارزه با انحرافها ، تحریفها و برداشتهای نادرست از دین و عمران و آبادی کشورها و برقراری عدالت است.

یـاران مـهـدی عجل الله تعالی فرجه الشریف در انـقـلاب جهانی اش ، عاشوراییانی هستند که عرفان و معنویت را با حماسه در هم آمیخته اند. ایمان، طهارت و تقوا،علم و دانش،معرفت الهی، معنویت،قدرت روحی و صبر و شکیبایی و بصیرت سیاسی و در نهایت روحیه شهادت طلبی از ویژگیهای نفسانی خاص یاران آن حضرت است.

در کنار همه اینها ویژگیهای رفتاری و عملی چون سادگی و بی پیرایگی ، جدیت در کار ، ساده زیستی ،انضباط و روحیه تشکیلاتی ،اتحاد و انسجام و برادری ،روحیه حماسی و سلحشوری و عدالت پیشگی را هم در کارنامه زندگی خود دارند .

زنان در این عرصه در کنار تمامی ویژگیهای نفسانی ، رفتاری و عملی ، نقش زیرساختی دارند .چرا که زن مربی جامعه است و باید در حیطه شناختی ، عاطفی و رفتاری ، زمینه ساز ظهور باشند .

چنانچه زنان در نقش همسری ، مادری ، مربی ، و دیگر مسئولیتهای سیاسی و اجتماعی ، نقش خود را به خوبی ایفا کنند ، میتوانند توطئه های دشمنان را علیه اسلام خنثی نموده و زمینه را برای ظهور سریعتر فراهم آورند .

طلوع خورشید حق و عدالت قطعی است و پایان این شب ظلمانی نزدیک است . "منتظر صالح خود باید صالح باشد " ، و انتظار به معنای آماده باش بودن است . طوری آماده باشیم که برای امتحان اصلی عصر ظهور و شناخت حق از باطل لنگ نزنیم . روزی که صاحب عصر و زمان ظهور کند ، دیگر زمان موعظه و عبادت نیست ! زمان اداره عالَم است . امتحان اصلی آن روز بر سر بصیرت سیاسی است ! حواسمان باشد در آخرین غربال ها ، سربلند باشیم و سرافراز . درگیر شیطنت های شیاطین داخلی و خارجی که میکوشند ما را درگیر دعواهای منفعت طلبانه دنیایی و جنسیتی کنند تا میوه منافع خود را از درختی که به بار مینشانند بچینند ، نگردانیم . فرصت اندک است . وظیفه ما ، انسان پروری و تربیت یاران امام زمانی است که همه چشم انتظار ظهور او نشسته ایم . نگذاریم حواشی ما را از این هدف اصلی بازدارند. آمین

صفورا ترقی