چگونه اضطراب جدایی را از کودکان بگیریم؟

الناز روزبهانی روانشناس بالینی درباره علت ترس و اضطراب درنوآموزان بدو ورود به دبستان اظهار کرد: مهمترین دلیل ترس کودکان برای رفتن به مدرسه وابستگی به مادر بوده و بهتر است قبل از شروع سال تحصیلی این مشکل را تا حد زیادی بر طرف کنید.

اضطراب کودک را کنترل کنید

وی به راهکار‌های مقابله با اضطراب کودکان اشاره کرد و گفت: تمرین جدایی را از منزل شروع کنید؛ قبل از بازگشایی مدارس او را چند ساعت در روز پیش پدربزرگ و مادربزرگ گذاشته و مدت زمان را به تدریج زیاد کنید تا کودک به نبود مادر عادت کند.

روزبهانی افزود: روز اول مدرسه و تمام اتفاقاتی که قرار است بیافتد، از بیدار شدن در ساعت مقرر تا پوشیدن روپوش و برداشتن وسایل را برای کودک بازسازی و اجرا کنید.

مهر ماه؛ کابوس کلاس اولی‌ها

این روان شناس بالینی اظهار کرد: برای کودک تقویمی درست کرده و تعداد روز باقی مانده تا بازگشایی مدارس را با ستاره دار کردن مشخص کنید.

وی درباره تنظیم خواب کودکان برای رفتن به مدرسه بیان کرد: در تابستان کودکان زمان بیشتری از روز را می‌خوابند؛ بنابراین روزانه ۱۵ تا ۳۰ دقیقه از خواب آن‌ها را کم کنید تا ساعت خوابشان برای رفتن به مدرسه تنظیم شود همچنین درباره کارکرد لوازم التحریری که برای کودک می‌خرید، برای او توضیح دهید.

مهر ماه؛ کابوس کلاس اولی‌ها

این روان شناس بالینی به والدین توصیه کرد: اگر امکان دارد چند روز قبل از بازگشایی مدارس او را با محیط مدرسه آشنا کنید و از خوبی‌های مدرسه و تجربیات شیرین خود برای او بگویید.

وی درباره چگونگی جدا کردن کودک از اسباب بازی هایش توصیه کرد: اگر کودک به اسباب بازی خاصی وابسته است اجازه دهید ۲، ۳ روز اول آن را در مدرسه با خود همراه داشته باشد.

اهمیت همراه شدن والدین با کودک

این روانشناس بالینی گفت: روز اول مدرسه یکی از والدین کودک را همراهی کند، چون در صورت گریه کردن، معلم از والدین می‌خواهد در کلاس کنار او بنشینند؛ این مدت زمان نباید بیشتر از ۲۰ دقیقه طول بکشد؛ پس به کودک بگویید باید تنها در کلاس بنشیند و شما بعد از چند دقیقه به منزل بر می‌گردید.

روزبهانی اظهار کرد: سعی کنید هفته اول خودتان کودک را به مدرسه برده و برگردانید تا احساس تنهایی و طرد شدن نداشته باشد همچنین احساس امنیت و آرامش او هم بالا رود.

وی افزود: به طور معمول ۳ تا ۵ هفته طول می‌کشد تا کودک به مدرسه عادت کرده و خود را با آن وفق دهد، پس صبر و حوصله داشته باشید و اگر این مشکل ادامه پیدا کرد از روان شناس کودک کمک بگیرید.

روزبهانی تصریح کرد: به هیچ عنوان کودک را با دیگران مقایسه نکرده و او را سرزنش نکنید؛ مقایسه کردن، ترس کودک را بیشتر می‌کند واعتماد به نفس او را از بین می‌برد.

این روانشناس بالینی گفت: به مادران توصیه می‌کنم قبل از بازگشایی مدارس کودک را از لحاظ مستقل بودن و توانایی در انجام کار‌های شخصی ارزیابی کنید و اگر در زمینه‌ای نیاز به کمک داشت با پرسنل مدرسه در میان گذاشته و از آن‌ها کمک بگیرید.

نقش مهم مهدکودک و پیش دبستانی

وی درباره اهمیت پیش دبستانی و مهدکودک گفت: از آنجایی که ساختار پیش دبستانی شباهت زیادی به مدرسه داشته و کودک را ملزم به رعایت قوانین می‌کند؛ نقش موثری در آماده سازی کودک برای ورود به مدرسه دارد.

روزبهانی تصریح کرد: البته در برخی موارد مربیان مهدکودک و پیش دبستانی رفتاری دارند که کودک از آنجا گریزان شده و تمایلی برای رفتن به مدرسه ندارد.

معلم کلاس اول؛ مشوق کودک

این روان شناس بالینی با اشاره به نقش معلم‌های کلاس اول برای کاهش اضطراب نوآموزان بدو ورود به دبستان گفت: معلمان به کمک والدین بیایند و اگر کودک گریه می‌کند او را طرد نکرده و با مهربانی دانش آموزان را در کلاس درس بپذیرند.

وی بیان کرد: به کمک بچه‌ها فضای کلاس را به شکل جذاب تزئین کنید و محیط صمیمی همراه با قاطعیت را در کلاس برقرار کنید.