نشوز چیست؟

 نشوز یک اصطلاح در فقه  و حقوق اسلامی است. معنای این اصطلاح نیز تمکین نکردن، نافرمانی و عدم ایفای مسئولیت های زناشویی از طرف هر یک زوجین است. معمولا عده ای تنها بهنافرمانی زن از طریق عدم تمکین نشوز می گویند ولی این در صورتی است که در نوشته های فقهی نافرمانی شوهر نیز نشوز نامیده می شود. در این  مقاله از باشگاه خبرنگاران سعی داریم شما را بیشتر با مفهوم و معنای "نشوز چیست" آشنا کنیم ،با ما همراه باشید.

تمکین در زندگی زناشویی چیست؟

پیش از آشنایی با نشوز لازم با واژه تمکین در زندگی زناشویی آشنا شوید. از جمله وظایف زن در برابر همسرش می توان به تمکین اشاره کرد. هم چنین جالب است بدانید که تمکین خود دو نوع است تمکین خاص و تمکین عام. تمکین خاص به معنای برآوردن درخواست های جنسی شوهر و تمکین عام به انجام وظایف خانوادگی ، پیروی از شوهر و پذیرش ریاست شوهر بر خانواده است. بر این اساس یک خانم باید نظرات مرد دربارع تربیت فرزندان، امور خانوادگی و روابط اجتماعی را قبول و از آن اطاعت کند. تمکین آقایان نیز علاوه تامین روابط جنسی شامل برخی وظایف اختصاصی مانند تامین هزینه ها و نفقه و.. می شود و بایستی در زندگی مشترک هم زن و هم مرد وظایف خود را به خوبی ادا کنند.

اما نشوز چیست؟

 همان طور که در مقدمه هم گفته شد معنای کلی نشوز ، نا فرمانی و عدم تمکین است. نشوز برای هردوی زن و شوهر می تواند اتفاق بیفتد . هم چنین این مسئله شامل هر دو تمکین یعنی خاص و عام می شود. اما به طور معمول و از نظر اصطلاحات حقوقی نشوز به عدم انجام وظایف زناشویی از سوی زن گفته می شود و زن نشوز کنند ناشزه نامیده می شود.

تاثیرات نشوز مرد در زندگی مشترک

چنان چه مردی به وظایف زناشویی خود در برابر همسرش مسئولیت پذیر نباشد  و آن ها را انجام ندهد، خانم می تواند با مراجعه به دادگاه از او شکایت و او را ملزم به ادای وظیفه کند.

هم چنین اگر مرد خانه زندگی سخت و مشقت باری برای خانم ایجاد کند ،همسر وی می تواند با مراجعه کردن به دادگاه اقدام به درخواست طلاق کند.

از جمله وظایف یک آقا در زندگی زناشویی در ایران تامین و پرداخت نفقه همسر خود است. به همین خاطر در صورتی که مرد از نظر مالی توانایی داشته باشد و خانم خانه نیز وظایف زناشویی اش را به درستی انجام دهد ولی نفقه را نپردازد، خانم می تواند به دلیل ترک انفاق از همسر خودش شکایت کند.

اثر نشوز زن شامل چه مواردی می شود؟

 چنان چه خانمی وظایف زناشویی اش در برابر همسر خود را انجام بدهد، مرد می تواند به دادگاه مراجعه و با شکایت او را ملزم به انجام وظایفش کند.

هم چنین اگر عدم انجام وظایف زن در زندگی مشترکش بدون دلیل باشد ، حق نفقه از وی ساقط خواهد گردید و  بعدا نمی تواند نفقه اش را درخواست کند، ولی چنان چه عذر وی موجه باشد حق نفقه از او ساقط نخواهد شد.  

برای نمونه از آشکارترین وظایف یک زن زندگی کردن در خانه ای است که شوهرش اختیار نموده است. به همین خاطر زمانی که زن اقدام به ترک خانه بدون دلیل موجهی کند، مرد وی می تواند با مراجعه به دادگاه او را به منزل مشترکشان برگرداند. علاوه بر این زن نمی تواند نفقه زمانی که در خانه نبوده را درخواست کند.

توجه!

 چنان چه زنی به علت رفتارهای خشونت آمیز همسرش و برای حفظ جانش از خانه رفته باشد ،حق نفقه از وی ساقط نخواهد گردید.

امیدواریم به خوبی با نشوز چیست و اثرات آن در زندگی زناشویی آشنا شده باشید. زندگی تان سرشار از آرامش، عشق و نگاهی الهی!