چسبندگی قیمتی و گرانی چگونه از بازار ایران خواهد رفت؟

 وضعیت نرخ ارز و طلا و سکه به موضوعات ثابت مطرح شده در  بازار مبدل شده است، بازاری که مدیریت مقام ناظر و بازارسازی باعث شد ،در آرامش و سکون قرار گیرد .عبدالناصر همتی رئیس کل بانک مرکزی گزارشی از اقدامات انجام شده این بانک برای کنترل بازار مالی ارائه داد؛کارشناسان و فعالان بازار ارز معتقدند بازار شاهد آرامش دلار وسکه در ماههای سرد زمستان خواهد بود.

هرچند در شش ماهه نخست سال جاری بازار مالی دلار و سکه روزهای پر نوسانی را پشت سر گذاشت و  طغیان مداوم  دلار باعث شد ،که  شوک های عمیقی به بازار اقتصادی کشور وارد شود، اما در ادامه در پاییز با کاهش ۵۰ درصدی نرخ دلار در بازار تا حدی به ثبات رسید .همچنین قیمت دلار که در هفته‌های گذشته کانال ۹ هزار تومانی را نیز تجربه کردبه سمت ثبات می رود.

 بی اثر شدن محرک های بازار ارز

به نظر می‌رسد "مدیریت عرضه و تقاضا توسط بازار ساز "همچنین" عرضه دلار توسط صرافی های  مشخص "و کاهش "نرخ درهم "از مهمترین دلایل قیمت دلار در هفته های گذشته بوده است ،کاهش قیمت دلار در ماه پایانی پاییز موجب شد شیب کاهش قیمت در سه ماهه ی سوم سال به بالای ۳۰ درصد برسد .

سیدناصر موسوی لارگانی عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی با اشاره به مدیریت ارز در بازار گفت : بر اساس شواهد و به استناد سخنان ریاست جمهوری در صحن علنی مجلس مدیریت قیمت ارز در اختیار دولت بوده و با تایید رییس دولت تا مرز 19 هزارتومان رشد داشته است.

وی افزود : بر همین اساس کاهش نرخ ارز نیز هم اکنون در اختیار دولت و بانک مرکزی بوده و کنترل و مدیریت آن همچنان در اختیار مدیران شبکه بانکی است ،لذا نگهداشتن نرخ ارز در کانال حدود 10 هزار تومانی نیز با خواست بانک مرکزی صورت می گیرد ،در حالیکه بازار استعداد کاهش نرخ ارز تا 8 هزارتومان را نیز دارد.

دامپینگ دولتی چاره مهار گرانی است

این نماینده مجلس همچنین با اشاره به اثرگذاری نرخ ارز بر کالاها خاطر نشان کرد : اکنون در شرایطی دولت قیمت ارز را بالا نگه داشته و تعامدا از کاهش آن خودداری می کند که با وجود شیب نزولی قیمت ارز همچنان قیمت کالاها در اوج قرار داشته و به علت رها بودن بازار تغییر معنی داری در قیمت ها صورت نگرفته است.

موسوی لارگانی همچنین ادامه داد: چسبندگی قیمتها به رغم روند نزولی قیمت دلار باید با دامپینگ (قیمت شکنی)قیمتی توسط دولت شکسته شود به این معنا که اگر کالاهای تنظیم بازاری با قیمت مناسب و به وفور وارد شبکه های توزیع نظیر فروشگاههای زنجیره ای شود، خود به خود روند نزولی قیمت ها در نظام عرضه و تقاضا شکل خواهد گرفت.

 دولت ابزارهای کاهش قیمت را در اختیار دارد

احمد انارکی محمدی عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی با اشاره به افزایش قیمت ها با وجود کاهش دلار می گوید : با افزایش دلار روند صعودی قیمت  کالاها آغاز شد و به بهانه تامین مواد اولیه و واردات بسیاری از قیمت ها روند افزایشی به خود گرفت ؛در حالی که بسیاری از کارشناسان اقتصادی معتقد بودند چنین افزایشی در بسیاری از کالاها نابه‌جا بوده و سوء استفاده از شرایط موجود است.

وی می افزاید : هم اکنون که روند کاهشی دلار  کلید خورده و حدود ۵۰ درصد روند  نزولی داشته است اما چسبندگی قیمت ها در بخش عرضه و توزیع خدمات باید با نظارت دولت و تشکل ها و مشخصا خانه اصناف و تنظیم بازار و ساماندهی شود،مدیریت شود.

 عضو کمیسیون اقتصادی مجلس تصریح کرد:ستاد تنظیم بازار نباید اجازه دهد که سوداگران به بهانه افزایش قیمت دلار سطح قیمت‌ها را به بالاتر از توان معیشت مردم نگه دارند و باید با اقدامات اجرایی و نه صرفاً تعزیراتی به مبارزه با گرانفروشی برود .

نماینده مردم رفسنجان و انار در مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: تیم اقتصادی دولت با هماهنگی بخش خصوصی اجازه ندهد که تعادل در عرضه و تقاضای بازار دچار مشکل شود و زمینه نگرانی به خانوارها فراهم شود.

 وی تصریح کرد: این گونه نیست که دولت نتواند برای کاهش قیمت‌ها چاره‌جویی کند چرا که او بارها دولت توانسته با توزیع  بموقع  کالاها ،مبارزه با احتکار و همچنین تعیین ضرب الاجل برای اصناف برای کاهش قیمت‌ها ؛به کمک ارزانی بیاید.

انارکی محمدی خاطر نشان کرد: هم اکنون وقت آن رسیده است ادامه روند گرانی می‌تواند به افزایش قیمت‌ها در پایان در ماه های پایانی سال گره خورده و پایداری صعود قیمتی را افزایش دهد.

نظارت دولت کافی نبود

حجت الله عبدالملکی کارشناس اقتصادی با اشاره به چسبندگی قیمت ها با وجود کاهش قیمت دلار می‌گوید:  هم اکنون در حال تجربه کردن  چسبندگی قیمت‌هاهستیم ، به این معنی که  وقتی قیمت کالا‌ها بالا می‌روند، دیگر تمایلی به پایین آمدن ندارند و همین مسئله منجر به رکود تورمی می‌شود، یعنی در عین حال که اقتصاد با رکود مواجه شده، قیمت‌ها کاهش  پیدا نمی کند.

 وی با اشاره  به سیاست‌های جدید بانک مرکزی در کاهش قیمت دلار اثرگذار بوده است، تصریح می‌کند: اگر ۵ میلیارد دلار از ۲۵ میلیارد دلاری که در دست مردم است به بازار تزریق شود، قیمت دلار تا ۵ هزار تومان نیز سقوط خواهد کرد.

عبدالملکی در پاسخ به این سؤال که چه اقداماتی برای کاهش قیمت کالا‌ها باید انجام شود،  می گوید: «در طول چند ماه  گذشته بازار عمدتا رها بوده و نظارت کافی بر بازار وجود نداشته است،هر کس کالای خود را به هر قیمتی که  خواست  فروخت ،وزارت صنعت، معدن و تجارت که عملا وظیفه نطارت بر بازار را به عهده داشت حضور فعالی در بازار پیدا نکرد و منفعلانه نظاره گر گرانی ها بود .

این استاددانشگاه همچنین خاطر نشان می کند:همچنین اصناف که وظیفه‌ آنها کنترل قیمت زیرمجموعه‌های خود بود اقدام موثری برای کنترل قیمت ها نداشتند و جز برخوردهای تعزیراتی با محتکران که بموقع و مناسب بود اقدام موثر دیگری برای کاهش قیمتی کالاها صورت نگرفته است .