مشکلات سامانه بازارگاه نهاده های کشاورزی

معمای گرانی گوشت با وجود تخصیص ارز ۴۲۰۰ تومانی در برنامه گفت و گوی ویژه خبری با حضور نهاوندیان عضو هیئت مدیره اتحادیه واردکنندگان نهاده های دام و طیور و گیلانپور معاون وزیر جهاد کشاورزی مورد بررسی قرار گرفت.


اخبار اقتصادی- نهاوندی عضو هیئت مدیره اتحادیه وارد کنندگان نهاده های دام و طیور گفت: سامانه بازارگاه نهاده های کشاورزی با مشکل روبرو است.

او با بیان اینکه شفافیت و توزیع بهینه باید صورت گیرد گفت: اگر مشورت با دست‌اندرکاران و ذینفعان این حوزه صورت گیرد مشکلات برطرف می شود.
 
این مقام مسئول ادامه داد: همه می‌گویند که سامانه بازارگاه ایراد دارد و هر یک روز آن هزینه‌بر است و ما ارز را با مصیبت تامین می‌کنیم، این سامانه مبتنی بر واقعیات و حقایق بازار طراحی نشده است.


در ادامه برنامه گیلانپور با طرح این سوال که اگر نهاده به قدر کفایت وجود داشت نحوه توزیع آن بین ذی‌نفعان چگونه باید می شد گفت: ما خودمان می گوییم که سامانه ناکارآمدی هایی دارد. وقتی نهاده کم است انگیزه برای افراد به وجود می آید، بازار یک ساختار کاملاً هوشمند و زنده است و بازیگران آن هر نوع رفتاری را که عرضه و تقاضا را تنظیم نکند تشخیص می دهند. بهترین سامانه ها می توانند قدری از این شکاف را پر کنند.

معاون وزیر جهاد کشاورزی با بیان اینکه سیستمی که در آن عرضه و تقاضا متعادل نباشد نمی‌تواند کارکرد مناسبی داشته باشد افزود: این سامانه‌ها قدری از مسئله را حل می‌کند. در مورد کنجاله با کمبود شدید نهاده مواجه هستیم ، اینکه بخواهیم دائماً بگوییم سامانه اشکال دارد و همه اشکالات مربوط به این سامانه می شود سبب نتیجه گیری غلط می شود.

گیلانپور تصریح کرد: وزارت جهاد کشاورزی صرفا در نحوه توزیع نهاده های کشاورزی نقش دارد و در ثبت سفارش و تامین وتخصیص ارز نقشی ندارد.

معاون وزیر جهاد کشاورزی با اشاره اینکه در چنین شرایطی نیاز به سامانه‌های بیشتری داریم گفت: ما باید در رابطه با ثبت سفارش، تامین و تخصیص هم خوب عمل کنیم،. امسال سالی است که شرایط نسبت به سال‌های گذشته سخت‌تر شده به طوری که محدودیت در عرضه نهاده‌ها را شاهد هستیم.

او با اشاره به اینکه در برخی از حوزه‌ها مداخلات بیش از اندازه و در برخی از جا‌ها مداخلات کم است افزود: سامانه باید به صورت هوشمند عمل کند که متاسفانه این امر صورت نمی‌گیرد، هرگونه مداخله افراد در سامانه باید به حداقل برسد و به صورت الکترونیکی امور انجام شود.

این مقام مسئول با اشاره به اینکه باید این کار را به موتور‌های هوشمند سپرد تا بتوانیم از طریق فرآیند الکترونیکی به سایر بانک‌های اطلاعاتی دسترسی پیدا کنیم ادامه داد: مردم و حتی مسئولین تمام مسائل مربوط به حوزه غذا را بر عهده ما می‌دانند این در حالی است که ما در کمیته تخصیص ارز اصلاً حضور نداریم.

معاون وزیر جهاد کشاورزی اظهار کرد: ما کاستی‌های سامانه را قبول داریم، در طراحی وضعیت موجود دوستان می‌توانند شهادت دهند که فضا را گسترده‌تر از گذشته کرده‌ایم، امکان اینکه این سامانه بتواند همه موارد را مورد رصد قرار دهد وجود ندارد، تمام بازیگران زنجیره عرضه را ما در این سامانه نداریم.

او عنوان کرد: در این سامانه شبکه حمل و نقل در کنار هم دیده نشده است.

نهاوندی در ادامه برنامه با اشاره به اینکه وقتی کالا را در بازارگاه عرضه می‌کنیم ۱ تا ۱۰ روز طول می‌کشد تا واحد‌های تولیدی و مصرف کنندگان اقدام به خریداری کنند که این موضوع به ضرر واردکنندگان است افزود : در این رابطه شاهد تحمیل هزینه‌هایی به واردکنندگان هستیم، از منظر تولید کننده باید هیجان و انگیزه برای حل موانع وجود داشته باشد.

او خاطرنشان کرد: قابلیت مانیتورینگی  قبلا به دلیل فعالیت سامانه انبارها وجود داشت اما اکنون شاهد مخدوش شدن این قابلیت هستیم . کد انبار کالا باید در سیستم شناسایی و تایید می شد ِلذا افرادی که از وزارت جهاد معرفی می شوند کد شناسایی ندارند به طوری که کارکرد قبلی سامانه دیگر مشخص نیست.