درخواست سازمان ملل برای رفع مصونیت پلیس در کشورهای ناقض حقوق سیاه‌پوستان

سازمان ملل در گزارشی که روز دوشنبه منتشر شد، از کشورهای غربی از جمله انگلیس و آمریکا درخواست کرد به مصونیت نیروهای پلیس ناقض حقوق سیاهپوستان خاتمه دهند.

به نوشته روزنامه «گاردین»، این گزارش که توسط دفتر حقوق بشر سازمان ملل تهیه شده است به بررسی صد و نود مورد قتل پرداخته و در جمع‌بندی خود آورده است، نیروهای مجری قانون در کشورهای غربی به‌ندرت بابت قتل سیاه‌پوستان پاسخگو قرار داده می‌شوند.

در این گزارش، علت عدم رسیدگی به این جنایات را تحقیقات ناکافی و عدم تمایل این کشورها به اذعان و توجه به تأثیرات نژادپرستی ساختاری در این کشورها دانست.

در این گزارش هفت مورد قتل سیاه‌پوستان توسط پلیس به‌طور مفصل بررسی شده که یکی از آن‌ها پرونده قتل «کوین کلارک» شهروند سیاه‌پوست انگلیسی تحت بازداشت پلیس در سال ۲۰۱۸ است.

در تحقیقات دفتر حقوق بشر که از تیرماه سال گذشته آغاز شد، نقض قوانین بین‌المللی حقوق بشری توسط مأموران مجری قانون، نحوه واکنش دولت‌ها به اعتراضات مسالمت‌آمیز ضدنژادپرستی و پیگیری پرونده‌های قربانیان و جبران خسارت برای خانواده‌های آن‌ها مورد موشکافی قرار گرفته است.

این گزارش درخصوص قتل شهروندان تحت بازداشت پلیس در کشورهای مختلف به الگویی بسیار مشابه اشاره می‌کند که در آن‌ها خانواده قربانیان برای اجرای عدالت با موانع مختلف مواجه می‌شوند.

گزارش جدید سازمان ملل در این‌باره می‌نویسد: «تصویر نگران‌کننده‌ای از تأثیرات رفتار نظام‌مند، غیرمتناسب و تبعیض‌آمیز مجریان قانون و نظام عدالت کیفری با آفریقایی تبارها در برخی کشورها دیده می‌شود».

«میشل باچله» کمیسیونر عالی حقوق بشر سازمان ملل که مدیریت تهیه این گزارش را بر عهده داشت گفت: «نژادپرستی نظام‌مند نیازمند پاسخ نظام‌مند است. باید رویکردی جامع به‌جای رسیدگی موردی اتخاد شود تا نظام‌هایی که قرن‌ها تبعیض و خشونت ریشه‌دار در آن‌ها وجود دارد برچیده شوند. ما به رویکردی قابل تغییر نیاز داریم که با مناطق محرکه نژادپرستی درگیر باشد که در آن‌ها تراژدی‌های تکرار شونده و کاملاً قابل اجتناب نظیر مرگ جورج فلوید رخ می‌دهند».

باچله در ادامه گفت: «از تمامی کشورها می‌خواهم انکار را کنار گذاشته و ریشه‌کن کردن نژادپرستی را آغاز کنند، به مصونیت [پلیس] خاتمه دهند و دست به اعتمادسازی بزنند، به صدای مردم آفریقایی‌تبار گوش بدهند و با میراث گذشته به تقابل پرداخته و [برای قربانیان] جبران خسارت کنند».

 این گزارش پس از رایزنی با بیش از ۳۴۰ شهروند آفریقایی‌تبار و بیش از ۱۱۰ نویسنده و کارشناس تهیه است. باچله در این‌باره گفت: «شماری از خانواده‌های قربانیان رنجی را توصیف کردند که هنگام تلاش برای رسیدن به حقیقت، عدالت و جبران خسارت با آن مواجه بوده‌اند و همچنین این پیش‌فرض آزاردهنده که عزیزانشان "مستحق" چنین اتفاقاتی بوده‌اند».

«جو بایدن» رئیس‌جمهور آمریکا، اخیراً ضمن بازدید از محل قتل‌عام صدها سیاه‌پوست آمریکایی توسط گروه‌های سفیدبرترپندار در سال ۱۹۲۱ گفت: «دوستان، ما نمی‌توانیم برای نفرت نژادی، مأمن فراهم کنیم. امروز تروریسمِ سفیدبرترپنداران، کشنده‌ترین تهدید علیه سرزمین ما است- نه داعش و نه القاعده، بلکه سفیدبرترپندارها [کشنده‌ترین تهدید علیه آمریکا هستند]».

بسیاری از شهرهای آمریکا سال گذشته بعد از انتشار فیلمی که قتل سیاه‌پوستی به نام «جورج فلوید» را هنگام دستگیری توسط پلیس نشان می‌داد به صحنه یکپارچه اعتراض علیه نژادپرستی نهادینه‌شده علیه سیاه‌پوستان تبدیل شد. این اعتراضات تا چندین ماه ادامه داشت و دامنه آن برخی از دیگر کشورهای دنیا مانند انگلیس را نیز دربرگرفت.