اولین نشانه‌های شکست در مذاکرات «ترامپ» و «اون»

در حالیکه هنوز زمان زیادی از دیدار تبلیغاتی «دونالد ترامپ» رئیس‌جمهور آمریکا با «کیم جونگ اون» رهبر کره شمالی نمی‌گذرد، روز به روز بر تردیدهای موجود درباره موفقیت‌آمیز بودن نتایج نشست سنگاپور افزوده می‌شود.

خبرگزاری رویترز روز گذشته با اشاره به سفر اخیر وزیر خارجه آمریکا به پیونگ‌یانگ گزارش داد که مایک پمپئو بر خلاف دو سفر قبلی خود در این سفر موفق به دیدار با رهبر کره شمالی نشده است. این در حالیست که کاخ سفید پیشتر در بیانیه‌ای اعلام کرده بود وزیر خارجه آمریکا در سفر به کره شمالی با کیم جونگ اون دیدار خواهد کرد.

در حالیکه رهبر کره شمالی در دو سفر قبلی پمپئو به پیونگ‌یانگ با او دیدار کرده و عکس یادگاری انداخته بود، دیدار نکردن او با وزیر خارجه آمریکا در این سفر را می‌توان به ناخرسندی وی از روند مذاکرات با واشنگتن تعبیر کرد.

پمپئو همچنین در اولین مصاحبه خود پس از بازگشت از کره شمالی، مجددا از "فشار حداکثری" بر این کشور سخن گفت؛ اصطلاحی که به نوشته رویترز، پس از نشست کیم جونگ اون و ترامپ در سنگاپور، دیگر از دهان مقامات آمریکایی شنیده نشده بود.

آنطورکه از مرور اخبار رسانه‌ها بر می‌آید، آنچه مجددا مذاکرات آمریکا و کره شمالی را تحت تاثیر قرار داده، اصرار واشنگتن بر خلع سلاح یکجانبه پیونگ‌یانگ بدون عمل به تعهداتی است که خود باید آنها را انجام دهد.

به همین دلیل بود که کره شمالی روز گذشته پس از سومین سفر پمپئو به این کشور که با هدف اجرای مفاد نشست سنگاپور صورت گرفته بود، ضمن تاسف‌بار خواندن مذاکرات با او، از آنچه "ذهنیت گانگستری" مقامات آمریکایی و تلاش آنها برای خلع سلاح یکجانبه پیونگ‌یانگ خواند، انتقاد کرد. جالب آنکه وزیر خارجه آمریکا پیش از واکنش کره شمالی، مذاکرات خود با مقامات این کشور را "بسیار سازنده" توصیف کرده بود!

با بروز مشکل در روند گفتگوها بین پیونگ‌یانگ و واشنگتن، لیندسی گراهام، عضو ارشد کنگره آمریکا، نیز روز گذشته مجددا به ادبیات تهدید روی آورد و خطاب به کره شمالی گفت: اگر می‌دانستید که ما می‌توانیم چه اقداماتی علیه رهبر شما (کیم جونگ اون) انجام دهیم، هرگز خواب راحت نداشتید!

در همین ارتباط، خبرگزاری فرانسه نیز در گزارشی با اشاره به اظهارات مقامات دو کشور پس از سفر اخیر پمپئو به پیونگ‌یانگ، روابط آمریکا و کره شمالی را بار دیگر "شکننده" توصیف کرده است.

در کنار پاسخ ندادن کره شمالی به مطالبات زیاده‌خواهانه آمریکا، گزارش‌هایی که اخیرا از ادامه فعالیت‌های هسته‌ای و موشکی پیونگ‌یانگ در رسانه‌های غربی منتشر شده است نیز رویای خلع سلاح هسته‌ای کره شمالی را مجددا برای آمریکا دست‌نیافتنی کرده است.

مقامات دولت ترامپ نیز ظاهرا به این مسئله پی برده‌اند که بدون خلع سلاح کامل شبه‌جزیره کره، خلع سلاح یکجانبه کره شمالی امکان‌پذیر نیست؛ همچنانکه نیویورک تایمز روز گذشته فاش کرد که پمپئو در محافل خصوصی برخلاف آنچه در ابتدا می‌گفت، نسبت به دست کشیدن رهبر کره شمالی از زرادخانه هسته‌ای خود ابراز تردید کرده است.

این در حالیست که اگر دولت ترامپ نتواند مذاکرات خود با کره شمالی را پس از هیاهوی تبلیغاتی بسیار به سرانجام برساند، شکست بزرگ دیگری را در آستانه انتخابات میان‌دوره‌ای کنگره در کارنامه خود ثبت خواهد کرد؛ شکستی که بیش از پیش تصمیم ترامپ در خروج از توافق هسته‌ای ایران را زیر سوال خواهد برد.