عراق در پیچ تاریخی استقلال کامل

 ماه هاست عراق در انشقاق، درگیری و شکاف سیاسی به سر می برد تا جایی که تحلیل گران امنیتی این کشور معتقدند ناآرامی های سیاسی که منجر به تظاهرات فراوان سال ۲۰۱۹ شد، هدفی جز ایجاد تغییر بزرگ در عراق ندارد و بازیگران خارجی از جمله آمریکا خواهان تغییر به نفع خود هستند. علاوه بر قانون اساسی عراق که چالش جدی کاخ سفید است، حضور حشدالشعبی در متن نیروهای مسلح عراقی، طراحی آمریکا در دوران پسا صدام برای استقرار نیروی نظامی همسو با غرب را به چالش کشاند و به یک بازیگر متفاوت تبدیل کرد.

آمریکا با حمله به فرمانده نیروی قدس سپاه سردار سپهبد شهید سلیمانی و سردار ابو مهدی المهندس نایب رئیس هیئت حشدالشعبی عملا سیاستی را در پیش گرفت که از آن به عنوان «گزینه نهایی» نام می برند. آمریکایی ها مایل بودند با طراحی مکانیسم فشار حداکثری و طرح‌های نیابتی از قدرت بین المللی مقاومت در منطقه بکاهند اما نتیجه ای به دنبال نداشت و موجب شکست هایی پی در پی شد که به تعبیر ترامپ هفت تریلیارد دلار هزینه به جیب مالیات دهنده آمریکایی تحمیل کرد و در نهایت کاخ سفید تصمیم گرفت این دو سردار بزرگ را در قالب طرح حذف رهبران به شهادت برساند.

طرحی که تروریست‌های آمریکایی از آن به عنوان «قطع سر» یاد می کنند و هدفش تبدیل کردن محور مقاومت از جنس جنبش ها با یک حرکت اجتماعی غیر جنبشی و نهضتی است. کاری که پیشتر کاخ سفید در بعضی از کشورهای آسیای میانه و جنوب شرق آسیا انجام داد.حالا اقدام اخیر آمریکا در ترور فرماندهان مقاومت بر خلاف تصورشان، عراق را متحد ساخت‌ و در حقیقت نه تنها استراتژی قطع سر  اشتباه بود، بلکه موجب تکثیر فرهنگی شد که از آن بیمناک بودند. فرهنگ همراهی و همدلی مردم با نیروهای مقاومت از ابتدای تشکیل حشدالشعبی موجب نگرانی آمریکایی‌ها بود و برای جدایی و گسست آن دست به هر کاری زدند. با این حال شهادت سردار سلیمانی و سردار المهندس  ورق را برگرداند. گروه های فراکسیونی پارلمان که پیشتر به خاطر استعفا و تشکیل دولت مرکزی دچار تزاحم آرا شده بودند به یک باره فراخوان تشکیل جلسه اضطراری دادند و اعلام کردند برای امنیت عراق تصمیمات سختی خواهند گرفت. نخست وزیر دولت پیشبرد امور با اعلام جلسه شورای امنیت کشور گزینه اقتدار ملی و بازنگری در تصمیمات و همکاری با طرف آمریکایی را مطرح ساختند.

مقتدی صدر رهبر ائتلاف السائرون از ائتلاف تحت امرش خواست تا هرچه سریع تر اخراج آمریکایی ها را در مجلس دنبال کنند. ائتلاف البنا  نیز تحت  هدایت العامری  اعلام کرد با السائرون برای اخراج آمریکایی ها همکاری خواهد ‌کرد.‌دبیر کل سازمان بدر با حضور بر پیکر شهید سردار ابو مهدی المهندس در تشییع شهدای حادثه تروریستی اعلام کرد، با این شهید عهدی خواهد بست که اخراج آمریکا از عراق ثمر این عهد است. مقامات ایرانی از جمله سخنگوی قوه قضاییه اعلام کردند، سردار سلیمانی مهمان رسمی  دولت عراق بود.

این بدان معناست که اقدام آمریکایی ها نه تنها نقض حاکمیت این کشور است بلکه موجب بدبینی و نگرانی کشورها از تردد دیپلماتیک به خاک عراق خواهد شد. موضوعی که در صحبت های عبدالمهدی نخست وزیر عراق بدان اشاره شد. به نظر می‌رسد عزمی جدی برای خروج آمریکایی ها در عراق به وجود آمده که دستاورد خون شهید سلیمانی و المهندس است. پیشتر برای اخراج آمریکایی ها در عراق در مجلس این کشور صحبتی می‌شد، گروه های لیبرال و همراه با غرب مخالف خروج آمریکایی ها بودند اما فضای جدید و ضد آمریکایی موجود در عراق این همراهی را سد کرده  است و مانع از  اعمال نفوذ خواهد شد. از سوی دیگر خارج نشدن  آمریکا می تواند گروه‌های اجتماعی ضد آمریکایی را مجدد فعال کند و این برای پنتاگون نگران کننده است. 

بلافاصله پس از شهادت حاج قاسم و ابو مهدی جریان صدر اعلام کرد جیش المهدی را مجدد فعال می‌کند. آمریکایی ها خوب می‌دانند فعال شدن این هسته ضد آمریکایی به چه معناست. از سوی دیگر فرمانده گردان های ذخیره کتائب حزب ا... عراق از اعلام عمومی و فراخوان برای عملیات استشهادی خبر داد که با استقبال اعضای این جنبش مواجه شد. بدر، عصائب اهل حق، سریا الخراسانی، جنبش نجبا، قوات ذوالفقار، کتائب امام علی و سیدالشهدا و بسیاری از گروه های دیگر عراقی نیز اعلام کردند برای نبرد با آمریکا آماده اند و منتظر تصمیم فرماندهان مقاومت هستند. خشم موجود در عراق خشمی متراکم از سال ۲۰۰۳ است که به نظر می رسد عدم اخراج آمریکایی ها از عراق می تواند این کشور را به یک صحنه رو در رو با آمریکایی ها برای پایان اشغالگری سوق دهد. براین اساس کاخ سفید مجبور است دو سیاست را در پیش گیرد. یا به خواست دولت عراق تمکین کند  و سطح روابط سیاسی و دیپلماتیک خود را کاهش دهد یا وارد درگیری مستقیمی شود که خسارت آن بیش از هشت سال نبرد با عناصر مقاومت در عراق است.

نبردی که از سال ۲۰۰۳ تا ۲۰۱۱ به طول انجامید و موجب خسارت های بیشماری از جمله کشته شدن نیروی انسانی شد.به نظر می رسد در روزهای آینده عراق شاهد گذار از یک پیچ تاریخی، از زمان اعلام استقلال و جدا شدن از امپراتوری عثمانی است. این پیچ تاریخی به سرنوشت استقلال عراق و خروج آمریکایی ها پیوند خورده است، اما می توان اذعان کرد حداقل دستاورد این شهادت برای محور مقاومت در عراق، آشتی دهی گروه های سیاسی با یکدیگر، همراه سازی مردم با طوایف مختلف و یکپارچگی عراق یا همان عراق واحد است. آرزویی که از سال ۲۰۰۳ به این طرف بارها از زبان سردار المهندس بیان شد و هدف سردار سلیمانی در کمک مستشاری به عراق بود. چه آن زمان که طرح تجزیه عراق مطرح شد و چه آن زمان که عراق در اختیار گروه های تروریستی داعش قرار گرفت و هر لحظه بیم آن بود که داعش بغداد را تصرف کند. هدف آمریکایی ها از شهادت این دو سردار بزرگ جبهه مقاومت به طور حتم نتیجه عکس برای کاخ سفید به دنبال داشت .

امیر مسروری