پایان اولتیماتوم مجلس به نظام بانکی/ سود بانکی کم می شود؟

گروه اقتصادی- نرخ سود بانکی به خصوص در وام ها و گرفتن دیرکرد با مخالفت بسیاری از مراجع تقلید همراه شد و مردم اعتراض های بسیاری به سود وام های بانکی دارند، به همین دلیل شورای پول و اعتبار تصویب کرد تا سود وام بانکی کاهش یابد.

به گزارش افکارنیوز، محمدرضا پورابراهیمی نماینده مجلس درباره پایان اولتیماتوم مجلس به نظام بانکی برای کاهش نرخ سود وام و تسهیلات بانکی گفت: مجلس دیگر به بانک‌ها اولتیماتوم نمی‌دهد، چراکه بانک‌ها مکلف هستند از روزی که مصوبه شورای پول و اعتبار ابلاغ شده، نسبت به کاهش نرخ سود تسهیلات همزمان با کاهش نرخ سود سپرده‌ها اقدام کنند؛ البته اقدام مجلس مبنی بر ارائه فرصت 2 تا 3 ماهه به نظام بانکی به این دلیل بود که آنها فضای تنفسی بین جذب سپرده و اعطای تسهیلات داشته باشند تا بتوانند منابع خود را مدیریت کنند.

 عضو شورای پول و اعتبار بیان داشت: اکنون از نظر ما، این مهلت به اتمام رسیده و در جلسه‌ای که ظرف هفته‌های گذشته، مجلس با بانک مرکزی و وزیر اقتصاد داشته، به این جمع‌بندی رسیده که همه بانک‌ها و موسسات مالی و اعتباری مجاز در کشور مکلف هستند که طبق مصوبه شورای پول و اعتبار، نرخ سود سپرده‌ها را با حداکثر ۱۵ درصد و نرخ سود تسهیلات را با حداکثر ۱۸ درصد مدیریت کنند. 

وی افزود: بر این اساس نرخ سود ۱۸ درصدی باید در وام‌های مشتریان لحاظ شود و اکنون هرگونه تفاوت در این نرخ تخلف است و اگر بانک‌ها با روش‌های مختلف و با دور زدن‌های قانون، نرخ دیگری را اعمال کنند، تخلف محسوب می‌شود؛ در عین حال بانک مرکزی هم اعلام کرد که مجلس مصادیق تخلف را به آنها اعلام کند تا برخورد قانونی با بانک‌ها صورت گیرد. 

رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی خاطرنشان کرد: گزارش‌های میدانی مجلس نشان می‌دهد که متاسفانه برخی از بانک‌ها و موسسات به صورت واضح از این نرخ عدول می‌کنند و برخی دیگر نیز به صورت غیرمستقیم مصوبه شورای پول و اعتبار را دور می‌زنند. این تخلف از قانون است و جریمه دارد. وی اظهار داشت: اگر بانکی از نرخ مصوب ۱۸ درصدی برای پرداخت تسهیلات عدول کند، تخلف به شمار می‌رود و بانک مرکزی با آن برخورد می‌کنند، مردم هم در صورت مشاهده مصادیق این تخلفات، آن را به کمیسیون اقتصادی مجلس یا معاونت نظارتی بانک مرکزی گزارش داده و مصادیق را به صورت کامل با نام شعبه و بانک، شرح دهند تا ما برخورد قانونی کرده و بانک‌ها را جریمه کنیم.

به نظر می رسد بانکها با مصوبه و دستورالعل زیر بار کاهش نرخ سود نمی روند، عسگراولادی درباره کاهش نرخ سود بانکی می گوید: تا وقتی دولت به بانک‌ها بدهی داشته باشد کاهش نرخ سود بانکی نمی‌شود و سرمایه‌ بانک‌ها با طلب از دولت، می‌رود.

وی افزود: وقتی بانکی 23 درصد بهره می‌دهد، نمی‌تواند سود خود را پایین بیاورد. بانک وقتی می‌تواند سود خود را کاهش دهد که 10 درصد بدهد و 12 درصد بگیرد.

باید منتظر ماند و دید آیا باز هم پروژه کاهش نرخ سود بانکی و وام ها با شکست مواجه می شود یا اینبار بانکها زیر بار کاهش سود خواهند رفت.