قاسمی:با کارشکنی‌های آمریکا نتواستیم از منافع برجام برخوردار شویم

 بهرام قاسمی سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان امروز (دوشنبه) در نشست هفتگی با خبرنگاران به سوالات آنها درباره آخرین تحولات در حوزه سیاست خارجی پاسخ داد. 

وی در ابتدا سانحه هوایی اخیر تهران - یاسوج را تسلیت گفت و از کشورهای منطقه و فرامنطقه‌ برای کمک به منظور یافتن پیکرهای قربانیان این حادثه قدردانی کرد.

*سفر لودریان در دستورکار است و به زودی انجام می‌شود

سخنگوی وزارت خارجه کشورمان در پاسخ به سؤال خبرنگار فارس درباره سفر لودریان وزیر خارجه فرانسه با بیان اینکه این سفر در دستورکار است و به زودی انجام می‌شود، به تاریخ دقیق این سفر اشاره ای نکرد و افزود: امیدواریم هر چه زودتر ایشان در تهران باشد.

وی افزود: با توجه به نوع رابطه ما با فرانسه و اهمیت فرانسه در اروپا موضوعات بسیاری در دستورکار دو کشور است برای رایزنی و تبادل نظر و صحبت در حوزه‌های مسائل دوجانبه و به خصوص همکار‌ی‌های اقتصادی که روند رو به رشدی را طی می‌کند و همچنین مسائل سیاسی دوجانبه و موضوعاتی که می‌تواند در حوزه غرب آسیا، خاورمیانه و خلیج فارس مطرح باشد و همچنین تحولات جهانی و مسائل اروپا و آخرین تحولات اتحادیه اروپا و موضوعاتی که برای دو طرف می‌تواند از جذابیت و کیفیت لازم برخوردار باشد.

*زاغری دوران محکومیتش را طی می‌کند/بحث حقوقی و قضایی است/وزارت خارجه دخالتی ندارد

قاسمی در پاسخ به سوالی درباره نازنین زاغری بار دیگر تاکید کرد که بحث زاغری بحث حقوقی و قضایی است و افزود: ایشان در یکی از محاکم ایران محکوم است و دوران محکومیتش را طی می‌کند. ایشان دوتابعیتی است که از نظر قانون ایران، به رسمیت شناخته نمی‌شود و موضوع آن ربطی به وزارت خارجه و دیگر مسائل روابط ایران و انگلستان ندارد و موضوع خاصی است با توجه به تابعیت ایرانی‌اش و به خاطر جرم‌های مشخصی که سیستم قضایی ایران تشخیص داده در زندان است.

وی گفت: وزارت خارجه به خاطر تفکیک قوا دخالتی در این مسئله ندارد و این نوع فرافکنی که زاغری گروگان روابط ایران و انگلستان و روابط مالی ایران با شرکت‌های انگلیسی است، نادرست و حرف بیهوده‌ای است.

سخنگوی وزارت خارجه افزود: شاید این اظهارات ناشی از عدم شناخت روابط ٢ کشور و حتی سیستم داخلی ایران و سیستم قضایی و سیاست خارجی ایران باشد.  

*رفتار ناصادقانه انگلستان

خبرنگاری با اشاره به سفر عراقچی به لندن و اظهارات بعیدی‌نژاد مبنی بر اشتراک نظر ایران و انگلستان در بحث یمن به قطعنامه پیشنهادی انگلستان درباره یمن که قرار است امروز به رای گذاشته شود اشاره کرد و نظر سخنگو را جویا شد که وی عنوان کرد: ما در سفر عراقچی معاون سیاسی وزیر خارجه به لندن فرصتی را داشتیم درباره مسائل مختلف اعم از دوجانبه، منطقه‌ای و بین‌المللی گفتگوهایی را انجام دهیم که براساس قراری است که به صورت دوره‌ای بین ایران و انگلستان هر 6 ماه یک بار در یک پایتخت صورت می‌پذیرد و در این سفر درباره یمن صحبت کردیم.

وی گفت: ما از هر فرصتی درباره اوضاع یمن و کمک به برون رفت یمن از بحران کنونی استفاده کرده و گفت‌وگوهایی را انجام می‌دهیم. قبلا در این خصوص با دولت انگلستان صحبت کردیم اما این بدان معنا نیست که دولت انگلستان سیاست‌های خود را دنبال نکند.

قاسمی افزود: یک رفتار ناصادقانه‌ای را از دولت انگلستان می‌بینیم که علیرغم شعارهایی که درباره یمن و حل و فصل صلح آمیز بحران یمن مطرح می‌کند ولی سعی می‌کند از سازوکارهای بین‌المللی برای دفاع از متجاوز استفاده کند و فکر می‌کنم درباره قطعنامه باید تا بعدازظهر صبر کنیم، شاید بعدا بتوان در این خصوص صحبت کرد.

*هیچ سلاحی به یمن ارسال نمی‌کنیم

خبرنگاری از قاسمی پرسید اگر در قطعنامه امروز نامی از ایران برده نشود، موضع تهران چیست، گفت: ما ارسال سلاح به یمن نداریم، این سخن و فرافکنی‌های کسانی است که می‌خواهند از وضعیت موجود علیه ایران استفاده کنند.

وی بار دیگر تاکید کرد: هیچگونه ارسال سلاح و تسلیحات به یمن نداریم و ما خواستار توقف تجاوز توسط عربستان و ائتلاف به رهبری این کشور هستیم که یمن را با فاجعه انسانی و بحران بزرگ مواجه کرده است. علاقه‌مند بودیم آنهایی که سخن از یمن و دلسوزی برای یمن دارند، در مسیری حرکت کنند که وضعیت این کشور را پیچیده‌تر نکنند.

قاسمی ادامه داد: تهیه این قطعنامه‌ها کمکی به وضعیت یمن نخواهد کرد و وضعیت را پیچیده‌تر و بسیار سخت‌تر خواهد کرد. تلاشی که توسط دولت انگلستان صورت گرفته و استفاده از سازوکارهای بین‌المللی برای دفاع از متجاوز و ایجاد یک فضای امن برای کشوری که طی سالیان گذشته با شدت تمام دست به جنایات بشری زده، امری ناپسند و است تناقض در رفتار دولت انگلستان دیده می‌شود.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی تصریح کرد: انگلستان باید هر چه زودتر مواضعش را روشن کند. هر چه در یمن رخ می‌دهد، حاصل صدور تسلیحات انگلستان و آمریکا است. بخش اعظم تسلیحات ساخت کمپانی‌های آمریکایی و انگلیسی است و این رفتار قابل قبول نیست. صبر می‌کنیم ببینم در شورای امنیت چه تصمیمی اتخاذ می‌شود و در صورت نیاز و ضرورت موضع خود را اعلام خواهیم کرد. 

وی گفت: ایران طی روزهای اخیر با بسیاری از اعضای شورای امنیت در این خصوص گفتگو و رایزنی داشته و سعی کرده با توجه به شناختی که از مجموعه منطقه و یمن داشته توجه آنها را به این فاجعه‌ای که می‌تواند در منطقه و یمن ایجاد کند، جلب کند.

به باور قاسمی این اقدامات تشویق متجاوز و حمایت از متجاوزان در یمن خواهد بود.

*امیدواریم آتش بس در سوریه اجرایی شود

سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سوالی درباره اوضاع کنونی در سوریه و غوطه شرقی بیان کرد: موضوع سوریه پیچیده و کهنه است و بازیگران زیادی حضور دارند و امنیت، ثبات و آرامش مدت‌ها است که در سوریه وجود ندارد و متاسفانه این درگیری‌ها ادامه دارد و قطعا مورد خوشایند هیچ انسانی نیست که در هیچ جای دنیا شاهد چنین برخوردها و تلفات نیروهای انسانی باشیم.

قاسمی افزود: امیدواریم قطعنامه جدید بتواند آتش بس را در همه نقاط سوریه برقرار کند و اجازه دهد کمک‌های انسان دوستانه و بشردوستانه به تمام نقاط سوریه منتقل شود.

وی با بیان اینکه ایران برای این منظور (برقراری آرامش و ارسال کمک‌های انساندوستانه) تلاش زیادی را صورت داد. تنها یک نقطه و منطقه خاصی نیست و حتی در دمشق نیز شاهد کشتار مردم بیگناه هستیم. آتش پراکنی‌ها در نقاط مختلف اعم از غوطه شرقی و محدوده دمشق ادامه دارد و امیدواریم آتش بس در سوریه اجرایی شود و به کاهش خشونت و توقف و آغاز امدادرسانی بشردوستانه منجر شود.  

* کارشکنی‌های آمریکا نتواستیم از منافع برجام برخوردار شویم

وی در پاسخ به سوالی درباره برجام گفت: ما در برجام منافع زیادی داشتیم و بهره زیادی بردیم، ولی با تخطی‌ها و کارشکنی‌های دولت آمریکا نتواستیم به صورت جامع و کامل از منافع برجام برخوردار شویم. تمام تلاشمان این بوده که سایر اعضای 1+5 به آمریکا فشار لازم را بیاورند که آمریکا از سیاست نابخردانه و غلط خود که مغایر قطعنامه سازمان ملل و تحولات جهانی است، عقب نشینی کرده و فضای لازم را برای بهره‌مندی ایران از برجام فراهم کند.  

قاسمی افزود: برجام توانسته در حوزه‌های مختلفی برای ایران مفید واقع شود ولی متاسفانه با کارشکنی‌ها و بدعهدی‌های آمریکا مواجه هستیم و باید سعی کنیم آمریکا به تعهداتی که ملزم است، برگردد و تعهداتش را انجام دهد.

*جمع بندی قطعی در آمریکا برای خروج از برجام وجود ندارد

سخنگوی وزارت خارجه درباره رفتار آمریکا در قبال برجام خاطرنشان کرد: آقای ترامپ و هیأت حاکمه آمریکا هنوز نتوانسته در این خصوص به جمع بندی لازم برسند و صداهای مختلف، گوناگون و متنوعی از درون آمریکا شنیده می‌شود و هدف غایی و نهایی آمریکا، ایجاد فضای روانی خاصی است که ایران را از مزایا و منافع برجام محروم کند.

وی با بیان اینکه من درباره رفتار آینده آمریکا قضاوت نمی‌کنم، افزود: تصور می‌کنم جمع بندی قطعی در آمریکا برای خروج از برجام وجود ندارد.

این دیپلمات ارشد کشورمان با بیان اینکه آمریکا از شیوه و مکانیسم غیرصادقانه و غیرعادلانه استفاده می‌کند که ایران را در تنگنا قرار داده و از امکاناتی که می‌تواند در سطح جامعه جهانی استفاده کند، بهره نبرد، تصریح کرد: در صورت هرگونه تصمیمی که توسط آمریکا اتخاذ شود برای خروج از برجام یا اشکال دیگری از نوع بدبینانه‌ای که می‌شود درباره برجام فکر کرد، قطعا با توجه به پیش‌بینی‌های قبلی و رصدی که ایران به صورت دائم از رفتار آمریکا دارد، جمهوری اسلامی با تمام توان و قدرت لازم پاسخ مقتضی را به این نوع اقدامات آمریکا در زمان لازم خواهد داد و تصمیم‌گیری توسط هیأت عالی نظارت بر برجام اعلام خواهد شد.

*مذاکره‌ای با دیگر کشورها درباره سیاست‌های منطقه‌ای ایران نداریم

قاسمی در پاسخ به سوالی درباره اخبار منتشر شده مبنی بر مذاکرات ایران با کشورهای اروپایی درباره مباحث منطقه تصریح کرد: ما پیرامون همه مسائل و موضوعات منطقه‌ای و بین‌المللی و دوجانبه با همه کشورها گفت‌وگو، تبادل‌نظر و رایزنی داشته و داریم و این رفت و آمدهای سیاسی بین مقامات و اصولا دیپلماسی، اگر این گفت‌وگوها را از آن بگیریم، چیزی برای آن نمی‌ماند.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی ادامه داد: ما مشکلی با گفت‌وگو و تبادل نظر و رایزنی با کشورهایی که رابطه داریم، نداریم و می‌توانیم با اروپا همچون گذشته و سالیان و دهه‌های گذشته این گفت‌وگوها را داشته باشیم و ادامه دهیم و رایزنی‌های ثمربخشی برای دو طرف وجود داشته باشد.

وی یادآور شد: ولی اگر مفهوم بیان شما برمی‌گردد به اینکه ایران در برخی از موضوعاتی که قبلا اعلام کرده بود که پیرامون آنها با دیگر کشورها و یا اروپا مذاکراتی را نخواهد داشت، این برداشت کمافی‌السابق وجود دارد. ما مذاکره‌ای با دیگر کشورها درباره سیاست‌های منطقه‌ای جمهوری اسلامی ایران نداریم.

قاسمی افزود: ما کشور مستقلی هستیم که درباره سیاست‌های منطقه‌ای و چگونگی روابط با همسایگان و کشورهای پیرامونی و سایر کشورهای جهان، خودمان در تهران تصمیم می‌گیریم و آن را به اجرا می‌گذاریم.  

سخنگوی وزارت خارجه تصریح کرد: این موضوع با گفت‌وگو، رایزنی و تبادل نظر متفاوت است و نباید اینها را که تا حدی تعریف آنها شاید به هم نزدیک باشد، تفاوت قائل شد و این را دقت داشت که تفاهم، مذاکره، رایزنی و مذاکره درباره سیاست‌های یک کشور متفاوت است.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره انتقال سفارت آمریکا به قدس نیز بر اجماع و حرکت جدی در جهان اسلام تاکید کرد و ابراز امیدواری کرد که جهان اسلام در این زمینه حرکت بسزایی را دنبال کند.

*بحث هژمونی ایران در منطقه مطرح نیست

وی در پاسخ به سؤالی درباره اظهارات ظریف و اینکه آیا ایران به هژمونی در منطقه تبدیل شده است؟ گفت:‌ بحث هژمونی ایران در منطقه مطرح نیست. ایران روابط متعادل و توام با احترام متقابل با همه کشورهای منطقه و همسایگان دارد و ایران به عنوان کشوری قدرتمند و کهن می‌تواند نقش عمده و بسزایی در ایجاد ثبات، امنیت و مبارزه با تروریسم در منطقه داشته باشد و مثل همیشه مبدع و مبتکر بسیاری از تلاش‌های صلح جویانه برای مجموعه منطقه تلقی شود.

* رایزنی‌ها با هندی‌ها

به گزارش فارس، سخنگوی وزارت خارجه درباره سرمایه‌گذاری‌های هندی‌ها در سواحل مکران عنوان کرد: مباحث زیادی درباره خطوط انرژی و انتقال انرژی در منطقه وجود ندارد و بحث جدیدی نیست، ولی شرایط کشورهای منطقه تاکنون اجازه تحقق بسیاری از پروژه‌های مثبت و خوب برای مجموعه منطقه را نداده و امیدوارم شرایط فراهم شود.

قاسمی ادامه داد: در سفر اخیر رئیس جمهوری کشورمان به هند توافقات و مذاکرات بسیاری را درباره همکاری‌های 2 کشور در بحث انرژی داشتیم و به این مذاکرات و همکاری‌ها ادامه خواهیم داد. امیدوارم با رایزنی‌ها با سایر کشورهای منطقه آنچه می‌تواند در عمل اتفاق بیفتد صورت بگیرد و به سود تمامی کشورهای منطقه و صلح و ثبات در این نقطه حساس جهان باشد.

*مدیریت حج

وی درباره بحث مدیریت حج توسط عربستان گفت: در خصوص نوع مدیریت عربستان در مسئله حج مباحث زیادی مطرح بوده و دارای اشکالات زیادی بوده است و وظیفه دولت عربستان است و بعد از حادثه منا و اتفاقات بعدی این موضوع با شدت بیشتری در جهان اسلام مطرح است.

قاسمی افزود: فکر می‌کنم در جهان اسلام باید در این خصوص بیش از این فکر شود و راهکارهایی را پیدا کنند که بتوانند در جهت بهینه سازی مدیریت حج اقدام شود و راهکارهای بیشتری را پیشنهاد کنند و آن را به اجرا بگذارند.

*تجربه زیاد آمریکا در فرافکنی و اتهام زنی به ایران

وی درباره سه شرط مطرح شده از سوی دولت آمریکا در بحث برجام از جمله بحث سایبری و سپاه پاسداران که سؤال یکی از خبرنگاران بود، گفت: آمریکا تجربه زیادی در این نوع فرافکنی‌ها و اتهام زنی‌ها نسبت به ایران دارد و این داستان ادامه خواهد داشت با توجه به زیاده‌خواهی‌های آمریکا و نوع نگاه ایران به آمریکا و زیاده‌خواهی‌های این کشور.

قاسمی افزود: خیلی نباید سخنان بیهوده و بی ارزش را جدی تلقی کرد، چون این سخنان دائم تکرار می‌شود و فکر می‌‌کنم فایده‌ای برای ایالات متحده آمریکا نخواهد داشت.

*رایزنی‌ها با ترکیه درباره سوریه

خبرنگاری درباره اختلاف نظر ایران و ترکیه در بحث عفرین و اینکه ایران چگونه می‌خواهد اختلافات خود با ترکیه را در بحث سوریه حل کند؟ که قاسمی گفت: ما درباره سوریه با کشور همسایه ترکیه همیشه در تماس بودیم در برخی از مسائل اشتراک نظر وجود داشته و در مقاطعی اختلاف نظر گاهی کمتر و یا بیشتر وجود داشته است. مهم این است که ما مذاکرات، تشریک مساعی و گفت‌وگوهای خود را داریم و طی روزهای گذشته نیز تماس‌های تلفنی بین رئیس جمهور ایران و پوتین و اردوغان وجود داشت و تفاهماتی صورت گرفت و قرار شد به دعوت آقای اردوغان روسای سه کشور در ماه می در استانبول نشستی را داشته باشند و قبل از آن نیز وزرای خارجه سه کشور درباره سوریه در ادامه مسیر آستانه مذاکراتی را داشته باشند.

به گزارش فارس، این دیپلمات ارشد کشورمان یادآور شد: این گفت‌وگوها و نشست‌ها می‌تواند در بخشی از اختلاف نظرها موثر باشد و به اشتراکات بیشتری بین سه کشور و تلاش برای کمک به تثبیت و بازگشت آرامش و مبارزه با تروریسم و برقراری ثبات در سوریه منجر شود.

* رایزنی‌های عراقچی در مونیخ

یکی از خبرنگاران از قاسمی پرسید در مذاکراتی که بین عراقچی و معاونان وزرای خارجه ایتالیا، آلمان، فرانسه و انگلستان در حاشیه کنفرانس امنیتی مونیخ برگزار شد، آیا علاوه بر بحث یمن موضوع دیگری نیز مطرح شد؟ که وی پاسخ داد: ملاقات‌های زیادی در حاشیه این کنفرانس توسط وزیر خارجه، عراقچی و دیگر اعضای هیأت ایرانی انجام و طیف وسیعی از موضوعات مورد بحث قرار گرفت. یکی از موضوعات بحث یمن بود.

* تشکیل گروه دوستی پارلمانی ایران و هند در مجلس

به گزارش فارس، خبرنگار دیگری درباره سفر گروه دوستی پارلمانی ایران و هند به دهلی‌نو سؤال کرد که قاسمی عنوان کرد: روند روابط 2 کشور رو به جلو و پیشرفت بوده و منجر به سفر رئیس جمهوری ایران شد. اسناد زیادی بین دو کشور امضا و تفاهمات خوبی در حوزه‌های سیاسی، اقتصادی و فرهنگی صورت گرفت. در این مسیر گروه دوستی پارلمانی 2 کشور در مجلس شورای اسلامی تشکیل شد.

وی افزود: این گروه‌ها می‌توانند نقش مهمی در توسعه روابط ایفا کنند، برای نخستین بار است که با هند این گروه را تشکیل می‌دهیم و این اولین سفر گروه دوستی پارلمانی ایران به این کشور است و امیدواریم بعد از این سفر در هندوستان گروه دوستی پارلمانی تشکیل شود و این دو هیأت بتوانند در تماس و تبادل نظر مستمر باشند.

حرکت دسته جمعی بین کشورهای مختلف منطقه

خبرنگار دیگری درباره توئیت اخیر ظریف پس از شرکت در کنفرانس والدای در مسکو مبنی بر اینکه روسیه می‌تواند نقش مهمی در کمک به تغییر الگو در خلیج فارس ایفا کند به شیوه‌ای که برپایه گفت‌وگو باشد و همه اعضای منطقه را در بربگیرد از قاسمی پرسید آیا این اظهارنظر وزیر خارجه را می‌توان به معنای دعوت از روسیه برای میانجیگری در مسائل منطقه به خصوص روابط ایران و عربستان بدانیم؟ که وی گفت: با توجه به نوع روابط ایران و روسیه و همکاری‌های ثمربخش 2 کشور در مسئله سوریه و مبارزه با تروریسم، حضور روسیه در سایر نقاط منطقه و همکاری که 2 کشور می‌توانند برای کمک به صلح، ثبات و امنیت منطقه داشته باشند، می‌تواند از نگاه ایران و روسیه مثمرثمر باشد.

قاسمی با بیان اینکه ما در روند ایجاد یک منطقه باثبات که بتوانند کشورهای همسایه و پیرامونی در یک روابط مسالمت آمیز قرار گیرند نیاز به حرکت دسته جمعی بین کشورهای مختلف منطقه داریم، اظهار داشت: اگر از این زاویه و مصالح کلی منطقه و به صورت درازمدت به این موضوع نگاه کنیم، همکاری ایران و روسیه و همه کشورهای منطقه می‌تواند نقش خودشان را به تنهایی و به صورت جمعی ایفا کنند و می‌تواند امر خیر و ثمربخشی برای مجموعه مردم منطقه باشد.

*امیدواریم قطعنامه آتش بس در سوریه اجرایی شود

خبرنگاری به ادامه عملیات ترکیه در عفرین علیرغم قطعنامه صادر شده اشاره کرد و نظر سخنگو را جویا شد که وی گفت: هر قطعنامه‌ و تفاهمی به خصوص در محیط سوریه که بازیگران و نقش آفرینان بسیاری در آن حضور دارند مورد خدشه قرار بگیرد. امیدواریم این قطعنامه اجرایی شود و فضای مناسب برای امدادرسانی و کمک‌های بشردوستانه به تمامی مناطق مختلف سوریه صورت پذیرد.

وی افزود: باید یادمان باشد مردم سوریه با آلام و مسائل زیادی روبرو هستند و نیاز مبرم وجود دارد برای جلوگیری از کشتار، قتل عام و خشونتی که در آنجا ساری و جاری است و بعد از آن شرایط لازم برای کمک‌های بشردوستانه‌ای که باید در اسرع وقت به آنجا منتقل شود، فراهم شود.

* دخالت آشکار آمریکا و حمایت از تروریسم

ملاقات «دینا روراباکر» عضو کنگره آمریکا با سرکرده گروهک تروریستی منافقین در آلبانی و گفت‌وگو در خصوص ناآرامی‌های اخیر در ایران موضوع دیگری بود که در نشست سخنگوی وزارت خارجه مطرح شد و قاسمی در این باره عنوان کرد: این دخالت آشکار و حمایت از تروریسم است علیرغم شعارهای زیبایی که داده می‌شود کارنامه این گروه برای مردم ایران و منطقه روشن است و حتی اسناد آمریکا در مورد تروریستی بودن این گروه واضح و روشن است و آن را اقدامی مداخله جویانه و خصمانه علیه ملت ایران و نهایتا حمایت از تروریسم و پیروی از استانداردهای دوگانه می‌دانیم.

به گفته وی این هم یکی از همان رفتارهایی است که آمریکا به خاطر آن حتما در نزد جامعه و مردم ایران محکوم خواهد بود.

* نابخردی‌های دستگاه سیاست خارجی آمریکا

خبرنگاری به تعیین تاریخ برای انتقال سفارت آمریکا به قدس اشاره کرد و نظر سخنگو را جویا شد که وی در این باره گفت: مواضع ایران در این زمینه کاملا روشن است و هر آنچه بتوانیم در تماس با کشورهای اسلامی و دیگر کشورها در این خصوص رایزنی کرده و تلاش خواهیم کرد.

وی افزود: یکی از سیاست‌های بسیار غلط و اشتباه آمریکا است که نهایتا در آینده تاوان آن را خواهد پرداخت و باید به واقعیت‌های منطقه و حق مسلم فلسطین و بحث مسجدالاقصی و آنچه در جوامع اسلامی و بین مسلمانان مطرح است توجه کند، ولی متاسفانه با نابخردی‌هایی که در تصمیمات آمریکا شاهدیم این گونه اقدامات را مشاهده می‌کنیم که نیاز به حرکت جدی در جهان اسلام است و امیدوارم جهان اسلام در این زمینه حرکت مناسبی را صورت دهد.

*هر چیزی را نمی‌توان با دلار و پول خرید

خبرنگاری درباره اخبار منتشر شده مبنی بر همکاری‌های هسته‌ای عربستان و آمریکا سؤال کرد که قاسمی در این باره گفت: باید این را بیشتر طنز تلقی کرد چرا که عربستان از توانمندی‌ها و زیرساخت‌های لازم در این زمینه برخوردار نیست و هر چیزی را در جهان نمی‌توان با دلار و پول خرید و نگهداری کرد.

وی افزود: این موضوع حساسی است و باید آن را در یک فضای جنگ روانی و تبلیغات خاص در دورانی که روابط عربستان و آمریکا وضعیت خاصی را دارد بررسی کرد. موضوعی است که مورد توجه ماست و آن را دنبال خواهیم کرد.

* تلاش ایران برای بازگشت ثبات به سوریه

خبرنگاری درباره واکنش ایران به قطعنامه شورای امنیت در خصوص آتش بس در سوریه سؤال کرد که قاسمی پاسخ داد: تماس‌های سه کشور ضامن روند آستانه با دولت سوریه وجود دارد، خشونت، کشتار، بی ثباتی و ناامنی قطعا مورد رضایت ایران نیست و از گذشته در این مسیر برای بازگشت ثبات به سوریه تلاش کرده و امیدواریم قطعنامه مزبور بتواند حتی در کوتاه مدت فضایی را برای بازگشت آرامش و جلوگیری از این کشتار در غوطه شرقی و در دمشق ایجاد کند.

وی افزود: نیاز است هر چه سریعتر این کشت و کشتار متوقف شود.

* از تمام توان خود برای روشنگری استفاده می‌کنیم

 خبرنگاری درباره تلاش آمریکا برای سناریوسازی به منظور تحت فشار قرار دادن ایران در بحث موشکی عنوان کرد: رفتاری که توسط نماینده دولت آمریکا صورت گرفته و شوی تبلیغاتی آن در جهت ایران ستیزی و ایران هراسی است. این موضوع مدنظر ایران بوده و هست. بخشی از مردم جهان و سیاستمدارن به خوبی در این زمینه آگاهی لازم را دارند و هدف و جهت این نمایش‌ها که بسیار ناشیانه و غلط است را می‌دانند.

وی افزود: ایران از تمام توان و امکانات دیپلماتیک خود در سراسر جهان برای روشنگری استفاده می‌کند و آنچه ما از این گفت‌وگوها دریافت می‌کنیم بی اعتمادی به دولت ترامپ و آمریکا است و در جهان امروز بسیاری از اندیشمندان می‌توانند واقعیت را از دروغ تمیز و تشخیص دهند.

* مجمع گفت‌وگوی منطقه‌ای

سخنگوی وزارت خارجه درباره ایجاد مجمع گفت‌وگوی منطقه‌ای در خلیج فارس عنوان کرد: این ایده‌ای است که توسط وزیر خارجه مطرح و چند بار تکرار شده و در تماس‌ها با کشورهای منطقه در این خصوص رایزنی صورت گرفته است و امیدواریم بتوانیم دیگران را چه در همسایگان و چه کشورهای پیرامونی به این ایده نزدیک کنیم که همه برای رسیدن به یک منطقه امن و باثبات نیاز داریم در یک حرکت جمعی حرکت کنیم و بتوانیم به راه‌حل‌هایی دست یابیم و این منطقه حساس در جهان که شاهد درگیری‌های زیاد در دهه‌های گذشته بوده و تحمل درگیری‌های بیشتر را نمی‌تواند داشته باشد، جمع کنیم و در یک کار هماهنگ و جمعی به امنیت مورد نیاز تمام مردم منطقه کمک کنیم.

*یاوه‌گویی‌های برخی مقامات بحرین به سفارش دیگران و در راستای انجام وظیفه

ادعاهای بی اساس وزیر اطلاع رسانی بحرین درباره ایران سؤال دیگری بود که در این نشست مطرح شد و قاسمی در این باره بیان کرد: برخی این صحبت‌ها نیاز به پاسخ ندارد. دروغ است و صرف وقت برای پاسخ دادن به آنها نادرست است و برخی مقامات بحرین به سفارش دیگران و انجام وظیفه از این سخنان بی ربط و یاوه‌گویی‌های بی جهت زیاد داشتند و خیلی نباید توجه کرد و اهمیت داد.

*بازگشت مجدد آمریکای ترامپ به حوزه نفت و انرژی

سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سؤال دیگری درباره علت اصرار آمریکا برای حضور در منطقه به ویژه عراق و ... تسلط بر انرژی است، اظهار داشت: آمریکای ترامپ نشان می‌دهد دارد بازگشت مجددی را به حوزه نفتی و انرژی می‌کند و اگر رفتارهای ترامپ و تیلرسون که یکی از مدیران کمپانی‌های بزرگ نفتی است را مدنظر قرار دهیم، سیاست جدید آمریکا بازگشت مجدد کمپانی‌های نفتی این کشور به صحنه اقتصاد پس از دوره‌ای که از این عقب ماندند، است و بازگشت این سنت و فرهنگ انرژی و نفت است و اگر از این زاویه نگاه کنیم یکی از دلایلی که آمریکا می‌خواهد در این کشورها دخالت کند، می‌تواند بحث انرژی باشد.